Iurie Bolboceanu a fost condamnat la 14 ani de puşcărie pentru trădare de patrie şi spionaj

Embed:

Fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost condamnat la 14 ani de puşcărie pentru trădare de patrie şi spionaj. Asta în timp ce procurorii au cerut pentru el 17 ani de detenţie. Decizia fost luată, astăzi, de magistraţii Judecătoriei Chişinău cu sediul în sectorul Rîşcani. Avocatul fostului demnitar a declarat că decizia ar fi una ilegală şi spune că o va ataca la CEDO.

Magistraţii au pronunţat decizia în lipsa lui Iurie Bolboceanu, dar şi a avocatului său. Potrivit acuzatorilor, ambii ar fi lipsit din motive personale. 

"Astăzi a fost pronunţat doar dispozitivul sentinţei, respectiv la oportunitatea contestării acestei sentinţe mă voi expune după pronunţarea motivată a acesteia. Inculpatul nu a fost prezent în şedinţa de astăzi, este un drept al dânsului, instanţa a dispus ca sentinţa să fie transmisă pentru informarea inculpatului", a spus procurorul PCCOCS, Tatiana Vidrașco.

Apărătorul fostului parlamentar, Gheorghe Malic, susţine, însă, că nu ar fi fost anunţat despre ora exactă la care urma să aibă loc şedinţa la care s-a pronunţat hotărârea împotriva clientului său. Avocatul ne-a declarat prin telefon că decizia judecătorilor ar fi una ilegală. 

"Cum credeţi, asta e o sentinţă legală? Deschideţi portalul Judecătoriei Chişinău şi o să vedeţi cazul Bolboceanu, şedinţa de judecată, azi, mâine, ieri ora 10:00 în Judecătoria sediul Râşcani. Probabil că o să invocăm la CEDO, că în Republica Moldova nu mai este un remediu efectiv de contestare", a afirmat avocatul lui Bolboceanu, Gheorghe Malic.

Iurie Bolboceanu a fost încătuşat pe 17 martie 2017 pentru spionaj şi trădare de patrie şi a fost cercetat penal în arest. Potrivit procurorilor, fostul parlamentar ar fi oferit informaţii cu caracter social, politic şi economic unor agenți sub acoperire care lucrau pentru Serviciile Secrete ruse, în schimbul unor sume uriaşe de bani.

El a fost reţinut chiar în timp ce transmitea mai multe dosare unui ataşat al Ambasadei Rusiei la Chişinău. Anterior, fostul deputat a declarat că pledează nevinovat şi că ar fi vorba despre un dosar politic.

Lasă un comentariu