Judecătoria de la Ungheni a fost inaugurată. Palatul justiției are opt săli de judecată, birouri noi pentru magistrați și izolatoare moderne pentru deținuți

Embed:

Primul palat al justiţiei din ţara noastră, care poate concura cu cele mai moderne instituţii din ţările europene, şi-a deschis uşile. Judecătorii din Ungheni şi Nisporeni au trecut în casă nouă, iar astăzi a avut loc inaugurarea oficială a sediului.

Palatul Justiţiei din Ungheni are opt săli de judecată amenajate ca la carte, birouri speciale pentru procurori, avocați, mediatori şi izolatoare moderne pentru deţinuţi.

"Sunt condiţii foarte bune. În comparaţie cu sediul vechi unde eram toţi pe acelaşi coridor intram şi în biroul judecătorilor, acolo era o sală de aşteptare chiar la uşa judecătorului stăteau şi justiţiabilii şi procurorii şi avocaţii. Chiar ne simţim în siguranţă şi este mult mai bine", a spus judecătorul Mariana Stratan.

"Este un lucru foarte bun nu suntem deranjaţi, influenţaţi aşa zis. Este posibil de a lucra conform legii", a menționat Maria Melanciuc.

"Avem rezerve încă pentru trei judecători cu birouri, anticameră cu tor ce este necesar pentru activitate. Sperăm ca Consiliul Superior al Magistraturii, Guvernul o să ne acorde aceste funcţii. Şi respectiv a micşora sarcina care ulterior va duce la îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie", a afirmat preşedintele Judecătoriei din Ungheni, Vasile Șchiopu.

Clădirea are şase etaje, iar lucrările au durat trei ani şi au costat aproximativ 60 de milioane de lei. Ministrul Justiţiei spune că în următorii şase ani vom avea astfel de clădiri în toată ţara.

"Corespunde tuturor standardelor internaţionale celor mai înalte pe care le-am văzut şi eu. Instanţe similare putem găsi în localităţile mici din Olanda, Germania, din satele nordice în special", a declarat ministrul Justiției, Alexandru Tănase.

Edificiul are opt săli de judecată, patru pentru cauze penale şi patru pentru cele civile. Acestea sunt dotate cu cele mai moderne tehnologii şi pot asigura audieri ale martorilor de la distanţă.

Palatul Justiţiei de la Ungheni oferă condiţii europene nu doar pentru judecători, procurori şi avocaţi, dar şi pentru deţinuţi. Aceştia vor sta în patru celule dotate cu bloc sanitar şi sistem de încălzire prin pardoseală.

După Ungheni, sedii noi ale judecătoriilor vor fi deschise în raioanele Cahul, Cimişlia şi municipiul Chişinău.

"Toate instanţele conform legii cu privire la reorganizarea instanţelor judecătoreşti vor fi construite de la zero. Fiindcă în instanţele în cauză vor funcţiona mai mulţi judecătorii şi este bine să faci o dată şi bine", a precizat președintele CSM, Victor Micu.

Premierul Pavel Filip spune că reformarea justiţiei rămâne o prioritate a Executivului, iar obiectivele sunt ambiţioase.

"Vom duce la capăt astfel în Republica Moldova instanţa să fie la nivelul cerinţelor europene. Fortificăm şi sistemul judecătoresc de aceea vreau să vă asigur că ne mişcăm într-o direcţie corectă, în tot ce sa făcut anul acesta", a subliniat prim-ministrul, Pavel Filip.

Reforma de reorganizare a sistemului judecătoresc prevede comasarea celor 41 de judecătorii existente în 15 instanţe regionale. Până în 2027, urmează să fie construite şi sediile noi ale celorlalte 14. Valoarea totală a proiectului este de 1,8 miliarde de lei.

Lasă un comentariu