La Edineț localnicii au marcat Ziua Recoltei. 150 de fermieri din nord au fost felicitaţi pentru roada bogată

Embed:

Sărbătoare mare la Edineţ, unde, astăzi, a fost marcată Ziua Recoltei. Fermierii din raion spun că au avut, în acest an, o roadă bogată şi calitativă. Pentru a serba fenomenul, gospodarii i-au servit pe oaspeţii evenimentului cu cel mai bun vin de casă, iar gospodinele au întins mese cu bucate pregătite din recolta din acest an. 

Fermierii din raionul Edineţ spun că, în acest an, au avut o recoltă mai bună decât în anii precedenţi şi, respectiv, venituri mai mari.

"Am avut şi preţ la măr la suc anul ăsta. Prima data cred că în istoria agricultorilor, preţul a crescut până la trei lei, 3,50. Un preţ mai mare decât era pentru mărul comercial pentru export anul trecut", a spus fermierul Victor Bajurean.

Gospodinele au profitat de roada bogată şi au pregătit bucate alese.

Directorul Agenţiei de Intervenție și Plăți pentru Agricultură spune că, în acest an, a fost depus un număr record de dosare pentru subvenţionare. 

"În acest an, Fondul de subvenţionare pentru producătorii agricoli este unul fără precedent, ca şi mărime, circa 900 de milioane de lei a fost suma alocată pentru acest an", a menționat directorul AIPA, Nicolae Ciubuc.

La sărbătoare au venit şi oaspeţi din România care i-au îndemnat pe agricultorii moldoveni să se dezvolte şi să acceseze granturi europene.

"Să înţelegem ce înseamnă piaţa europeană, să înţelegem ce înseamnă piaţa unică, rigorile pieţei europene şi pentru asta trebuie să ne dezvoltăm. Trebuie să accesăm fonduri europene, noi o facem, vă susţinem, vă ajutăm şi vă încurajăm", a precizat senatorul român Lucian Trufin.

La eveniment a participat şi deputatul democrat Oleg Sîrbu, care a remarcat succesele agricultorilor din nordul ţării.

"Practic bugetul este suplinit în mare parte de către agricultorii noştri. Noi avem agricultori care au luat primele locuri în Moldova, atât la primele grupuri de cereale, cât şi la a doua grupă", a declarat deputatul democrat Oleg Sîrbu.

Ziua Recoltei a adunat peste 150 de fermieri din nordul ţării, care s-au ales cu diplome pentru rezultatele obţinute.

Lasă un comentariu