La Parlament a avut loc Conferinţa Naţională a Voluntariatului

Embed:

Rezultatele obţinute de voluntarii din ţara noastră pe parcursul acestui an, dar şi priorităţile pentru anul viitor au fost stabilite în cadrul Conferinţei Naţionale a Voluntariatului. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor centrale, membri ai societăţii civile, dar şi experţi care au formulat recomandări și propuneri pentru dezvoltarea infrastructurii de voluntariat. 

În Moldova, voluntariatul este mai atractiv pentru tineri. Cel puţin asta arată datele statistice, potrivit cărora jumătate dintre voluntari au sub 18 ani. 

"Dacă ai mers la o şcoală şi ai făcut o lecţie deschisă cu copiii din clasa I-a sau a II-a. să ştiţi că copiii ăştia ajung la liceu, sau în clasa a 10-a , a 11-a şi pot şi ei deveni voluntari", a spus directorul executiv al asociaţiei Motivaţie, Igor Meriacre.

"Foarte multe domenii au nevoie de noi. Sunt domenii în genere în care dacă nu se implică voluntarii, de exemplu protecţia animalelor în Moldova, daca nu se implică voluntarii se pare că nu se implică nimeni", a afirmat directorul Platformei pentru Cetăţenie Activă, Antonița Fonari.

La evenimentul care s-a desfăşurat la Parlament au participat mai mulţi deputaţi şi miniştri, care şi-au amintit de propriile experienţe de voluntariat.

"1998 un an foarte greu, când mergeam în fiecare zi la piaţă şi apoi la casa internat din Hînceşti unde stateau foarte multe fetiţe cu dezabilităţi. Încercam să ajutam aceste fetiţe care erau uitate de proprii părinţi", a zis ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Stela Grigoraș.

"Cred că această activitate nu este înca înţeleasă sau este nedorită în practica de zi cu zi a multor oameni. Nu regret nici pentru o secundă că am făcut voluntariat. Am facut-o din suflet, fiind ghidată de cei 7 ani de acasă", a spus deputatul PDM, Valentina Buliga.

Voluntarii le-au mulţumit autorităţilor pentru faptul că, în ultima perioadă, s-au implicat mai mult în dezvoltarea activităţii de voluntariat.

"Dacă vă amintiti primele noastre activităţi, unde cot la cot făceam voluntariat cu deputați care sunt și în acestă sală. În ultimii ani am simțit o susținere foarte mare a Guvernului Republicii Moldova", a spus directorul Platformei pentru Cetăţenie Activă, Antonița Fonari.

"Republica Moldova s-a înscris în lista țărilor care au recunoscut importanța și rolul activității de voluntariat acum 7 ani în 2010 prin votarea sau aprobarea legii voluntariatului. Chiar dacă este o noțiune pe alocuri pentru societatea noastră, încă unii nu cunosc foarte bine, este o acțiune nobilă", a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Statisticile mai arată că din numărul total de voluntari de la noi din ţară, 70 la sută sunt femei.

Lasă un comentariu