Laureaţii premiilor Nobel. Premiul pentru pace l-a obţinut o coaliţie de ONG-uri

Embed:

În această săptămână au fost desemnaţi laureaţii premiilor Nobel pentru Medicină, Fizică, Chimie şi Literatură. Una dintre cele mai aşteptate distincţii a fost cea pentru Pace. În acest an, premiul i-a fost oferit Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare. 

ICAN este o coaliţie mondială de ONG-uri care a contribuit la adoptarea unui tratat istoric de interzicere a armei atomice. În prezent, comunitatea internaţională este în căutarea unei soluţii pentru denuclearizarea Coreei de Nord.

O altă distincţie importantă este premiul Nobel pentru Medicină. În acest an, distincţia a fost împărţită de trei oameni de ştiinţă, care au reuşit să izoleze o genă care poate controla ritmul biologic zilnic. 

Alţi trei cercetători au devenit laureaţi ai premiului Nobel pentru Fizică. Este vorba despre Rainer Weiss, Barry Barish şi Kip Thorne, care au fost recompensaţi pentru detectarea undelor gravitaționale.

Premiul Nobel pentru Chimie a fost, la fel, împărţit de trei oameni de ştiinţă.

Elvețianul Jacques Dubochet, americanul Joachim Frank și britanicul Richard Henderson au reuşit să dezvolte împreună crio-microscopia electronică pentru determinarea structurii moleculelor vii în imagini de înaltă rezoluție. Datorită acestei tehnici de îngheţare a moleculelor, bacteriile și virusurile, cum ar fi Zika, pot fi examinate sub microscop în starea lor inițială.

O altă distincţie importantă este premiul Nobel pentru Literatură, care, în acest an, i-a revenit scriitorului britanic, de origine japonez, Kazuo Ishiguro.

Câştigătorul premiului pentru Economie va fi anunţat mâine. Fundația care se ocupă de selectarea învingătorilor şi decernarea premiilor Nobel a anunțat că, în acest an, fiecare laureat va primi câte 105 mii de euro. Astfel, fondul de premiere din acest an va depăşi 944 de mii de euro. Banii oferiți câştigătorilor provin din averea fizicianului suedez Alfred Nobel.

Lasă un comentariu