Lege controversată. Noua lege a Educaţiei din Ucraina a stârnit nemulţumiri

Embed:

Unul dintre subiectele discutate la Odesa de premierul Pavel Filip şi omologul său ucrainean, Volodimir Groisman, a încins spiritele atât în Ucraina, cât şi în afara ţării.

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat în discursul său că toţi cetățenii moldoveni și români care locuiesc în Ucraina trebuie să aibă acces la studii în limba lor maternă.

Declaraţia premierului moldovean vine ca reacţie la noua lege privind educația, adoptată de Rada Supremă de la Kiev.

Documentul presupune că toate școlile cu predare într-o altă limbă decât ucraineana, urmează să fie închise.

Decizia a indignat atât minoritățile etnice din Ucraina, cât şi autorităţile din Ungaria şi România.

Sute de oameni au semnat o petiţie către președintele ucrainean, Petro Poroșenko, prin care solicită respingerea prin veto a acestei legi.

Iar reprezentanţii Ministerului de Externe de la Bucureşti au declarat că, odată cu adoptarea legii, drepturile minorităților etnice vor fi încălcate.

Asta pentru că iniţiativa îi afectează direct pe românii din Cernăuţi şi Ţinutul Herţa.

Legea adoptată de deputaţii de la Kiev prevede ca, până în anul 2020, toate şcolile în care copiii studiază în altă limbă decât ucraineana să fie lichidate complet.

Deputaţii ucraineni şi-au motivat decizia prin faptul că mulţi cetăţeni vorbesc prost sau nu cunosc deloc limba ucraineană. Totuşi, pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie aprobat de preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.

În regiunile istorice româneşti, care se află în prezent în componenţa Ucrainei, locuiesc peste 400 de mii de români. Aceasta este cea de a doua minoritate ca mărime, după cea rusă, de pe teritoriul statului ucrainean.

Iată ce spune premierul Pavel Filip despre acest proiect de lege controversat.

"Noi vom discuta și despre noua lege privind educația, adoptată de Rada Supremă pe 5 septembrie 2017 în așa mod încât aplicarea ei să nu constrângă interesele moldovenilor și românilor care locuiesc în Ucraina. Astfel că ei să poată fără niciun impediment să aibă acces la educație în limba lor de origine, cea românească", a spus prim-ministrul, Pavel Filip. 

Lasă un comentariu