Legea bugetului de stat pentru anul 2018, aprobată! Veniturile bugetare pentru anul viitor vor fi mai mari cu peste patru miliarde de lei decât în 2017

Embed:

Veniturile bugetare pentru anul viitor vor fi mai mari cu peste patru miliarde de lei decât în 2017. Potrivit Guvernului, acest fapt va permite majorarea indemnizațiilor, pensiilor, iar unele categorii de bugetari vor primi salarii mai mari chiar din 1 ianuarie.

În şedinţa de Guvern de marţi, Executivul a aprobat Legea bugetului de stat pentru anul 2018, dar şi legea asigurărilor sociale şi a fondurilor de asigurări medicale.

Potrivit documentului, pentru anul viitor este preconizată o creștere economică de trei la sută. În 2018, se așteaptă o majorare a exporturilor cu opt procente, iar a importurilor cu șase la sută. În același timp, deficitul va constitui aproape trei procente.

Premierul Pavel Filip s-a arătat mulţumit de rezultatele obţinute.

"Cum spunea domnul Armaşu, avem o atitudine prudenţială şi eu cred că potenţialul nostru este mai mare, luând în calcul ceea ce s-a întâmplat anul acesta pentru că realitatea a fost mult mai pozitivă şi optimistă, decât au fost previziunile noastre", a declarat premierul Pavel Filip.

Ministrul finanţelor, Octavian Armaşu a explicat că în acest an, din bugetul de stat se vor putea cheltui suplimentar 3,5 miliarde de lei. Aceşti bani vor fi alocaţi în trei direcţii prioritare.

"Pentru anul viitor noi foarte ambiţios ne-am propus o sumă de investiţii cu finanţare din surse externe de 4,3 mlrd lei, este cu 2,1 mlrd lei mai mult, decât ceea ce am avut în 2017", a afirmat ministrul finanţelor, Octavian Armaşu.

În 2018, investiţii se vor face în reabilitarea drumurilor naţionale, unde vor fi cheltuiţi aproape 2,5 mlrd de lei, iar pentru cele locale - 126 de milioane de lei. Pentru proiectul Agricultura competitivă vor fi alocate peste 115 milioane de lei, iar pentru proiectul Asigurarea cu ambulanțe - aproape 275 milioane de lei.

Prioritare vor fi şi proiectele sociale, unde s-au alocat suplimentar 774 de milioane de lei.

"Direct din bugetul de stat vor fi finanţate aşa programe ca susţinerea persoanelor cu dizabilităţi. Acordarea banilor de buzunar pentru copii plasaţi în servicii sociale. Susuţinerea persoanelor naşterea copilului, majorăm cuantumul de la 5.300 la 5.645 de lei", a spus ministrul finanţelor, Octavian Armaşu.

Cea de-a treia direcţie în care se vor aloca suplimentar bani este educaţia. Astfel, în 2018 vor fi cheltuiţi mai mulţi bani pentru alimentaţia copiilor în instituţiile de învăţământ, dar şi pentru majorarea burselor studenţilor.

Anul viitor va veni și cu majorări de salarii, indemnizații, dar și pensii. Pentru mărirea salariilor, autoritățile vor aloca în plus 1,3 miliarde de lei, iar unele categorii de salariați vor simți majorările chiar de la 1 ianuarie 2018. În același timp, fondul pentru indexarea pensiilor va fi majorat cu 740 de milioane de lei, iar pentru valorizarea acestora vor fi alocate suplimentar 66 de milioane de lei. 

Cele trei documente urmează să fie supuse dezbaterilor şi adoptate, ulterior, în Parlament.

Lasă un comentariu