Legea Supremă, modificată. Integrarea europeană prevăzută expres în Constituţie

Embed:

Partidul Democrat vrea modificarea Constituţiei, astfel încât obiectivul integrării europene să fie prevăzut expres în legea supremă.

Liderul democraţilor, Vlad Plahotniuc, a anunţat astăzi că formaţiunea pe care o conduce a pregătit un proiect de lege în acest sens. PDM se bazează pe decizia Curţii Constituționale din 2014, conform căreia orientarea spre spațiul european este un element cheie al țării noastre.

"Facem acest lucru pentru că ne dorim ca toată lumea să înțeleagă clar că direcția pe care mergem este integrarea europeană, iar toate instituțiile statului să acționeze doar pe această direcție, indiferent de schimbările politice care au loc în viitor sau de interesele unor sau altor persoane", a declarat preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

La rândul său, Partidul Socialiștilor a anunţat că condamnă vehement inițiativa PDM şi că nu este de acord cu modificarea Constituţiei. 

Iar analiștii politici sunt de părere că propunerea coaliției este una binevenită.

"Constituția trebuie adaptată, trebuie ajustată la obiectivele integrării europene. În special, mă refer că principiul republicii parlamentare trebuie să treacă ca un fir roșu prin toate articolele", a zis analistul politic Petru Bogatu.

PDM a mai anunţat astăzi că Parlamentul se va convoca într-o ședință specială pentru a vota în regim de urgență mai multe legi care au fost respinse de către președintele Igor Dodon.

Potrivit președintelui PDM, Vlad Plahotniuc, șeful statului a întors în Legislativ mai multe documente importante pentru cetățenii țării. Deocamdată nu a fost anunțată data în care va avea loc ședința specială.

Printre legile respinse de către șeful statului au fost legea cu privire la combaterea terorismului, legea privind reforma Academiei de Științe, legea cu privire la energetică și legea privind tichetele de masă.

Lasă un comentariu