Leul prinde la putere. Valoarea dolarului şi a euro a scăzut dramatic

Embed:

Valoarea monedei unice europene şi a dolarului scade dramatic. Astăzi cotaţia acestor valute este cea mai mică din ultimii doi ani, iar mâine va coborî şi mai mult. Banca Naţională a stabilit pentru mâine un curs de 20 de lei şi 37 de bani pentru un euro şi de 18 lei şi 74 de bani pentru un dolar, cu 8 bani mai puţin decât astăzi.

Experţii spun că leul s-a întărit faţă de principalele monede de referinţă, datorită creşterii exporturilor şi a remitenţelor din străinătate, dar şi a creditelor de peste hotare pe care le-a primit ţara nostră. Analiştii au prognoze optimiste şi spun că leul s-ar putea întări şi mai mult până la sfârşitul anului.

Banca Naţională a afişat pentru astăzi un curs oficial de 20 de lei şi 46 de bani pentru un euro. Un curs asemănător a fost înregistrat în luna iulie 2015, când un euro a fost cumpărat cu 20 de lei şi 37 de bani. 
O scădere drastică o înregistrează şi dolarul. Moneda americană este cotată, astăzi, la 18 lei şi 82 de bani. Aceeaşi valoare a fost stabilită şi în luna august 2015.

În ultima perioadă leul moldovenesc îşi arată tot mai des colţii. Potrivit experţilor economici, acesta va continua să muşte din euro şi dolar. Cele două monede internaţionale vor scădea şi mai mult până la sfârşitul acestui an.

"Eu nu exclud încă o apreciere până la cinci, maxim la şapte procente faţă de cursul actual. Nu exclud teoretic pentru dolar să ajungă la bariera psihologică de 18 la sută sau chiar să treacă uşor peste această barieră", a spus expertul economic, Roman Chircă.

Chiar şi aşa, oamenii sunt sfătuiţi să investească sau să-şi păstreze economiile în dolari.

"Cea ma bună păstrare a economiilor sunt investiţiile. Mai conservativ decât depunerea mijloacelor la bancă este ţinerea în valute străină. Dacă este de ales între dolar şi euro, pe termen lung niciodată nu veţi greşi dacă vă veţi păstra economiile în dolari american", a afirmat expertul economic, Roman Chircă.

Moldovenii au păreri împărţite despre ieftinirea monedelor internaţionale. În timp ce pentru unii este motiv de bucurie, pentru cei care primesc bani de la rudele din străinătate este o pierdere.

Potrivit BNM, leul s-a întărit semnificativ şi faţă de euro. De la începutul anului şi până în prezent, moneda europeană s-a ieftinit cu un leu şi 18 bani.

Lasă un comentariu