Apeduct modern la Glodeni. Localnicii din 10 sate vor beneficia de apă potabilă

Embed:

Peste zece mii de oameni din comunele Balatina și Cuhnești, raionul Glodeni nu vor mai fi nevoiţi să consume apă tehnică. După ce ani de zile localnicii au băut şi au folosit pentru agricultură apă care nu corespunde normelor sanitare, autorităţile vin cu veşti bune. În scurt timp, în aceste două sate va fi construit un apeduct care va asigura oamenii cu apă potabilă din râul Prut.

Localnicii din Balatina se plâng nu doar de calitatea apei, dar şi de lipsa acesteia. 

"Dacă în perioada rece a anului apă este, vara fântânile din partea de sus a satului seacă. Anul trecut am fost nevoiți să cărăm apa cu cisternele", a spus primarul comunei Balatina, Dumitru Iaţuc.

Potrivit autorităţilor, dintre cele 32 de fântâni, care sunt în Balatina, doar în una apa corespunde normelor sanitare. Cu toatea acestea, oamenii consumă apa din fântâni, doar că se plâng de gustul şi mirosul ei neplăcut.

Autorităţile promit că în scurt timp, aici va începe construcţia unui apeduct. Lucrările fac parte dintr-un proiect regional, care prevede alimentarea  cu apă potabilă a 10 sate din raionul Glodeni. 

"Ne gândim deja în iunie, iulie să lansăm aceste lucrări. Pentru acest an avem aprobate spre finanțare nouă milioane de lei", a zis director Agenţia de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug.

"O să fie o stație de captare, o stație de tratare. Noi în total o să construim magistrala de 9,3 kilometri, la care urmează să fie conectată populația", a afirmat secretarul Ministerului Dezvoltării Regionale, Dorin Andros.

Valoarea totală a proiectului este de peste 41 de milioane de lei, dintre care 1,5 milioane vor fi oferite de Consiliul Raional Glodeni, iar ceilalţi bani au fost adunaţi datorită proiectelor europene.

Lasă un comentariu