Lukaşenko: Moldova continuă să fie unul dintre partenerii economici principali ai Belarusului

Embed:

Premierul Pavel Filip continuă vizita oficială în Belarus. El s-a întâlnit cu omologul său, Andrei Kobeacov. Cei doi au discutat despre amplificarea relaţiilor economice moldo-belaruse, dar şi despre extinderea producţiei comune de tehnică agricolă.

"Moldova continuă să fie unul dintre partenerii economici principali ai Belarusului", a ţinut să precizeze liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, în cadrul întrevederii cu şeful Executivului de la Chişinău. Mai mult, preşedintele belarus şi-a exprimat recunoştinţa că Moldova promovează în Occident interesele economice ale Belarusului.

"Suntem recunoscători pentru ajutorul şi colaborarea pe care o oferiţi în promovarea spre vest. În ceea ce priveşte economia noastră, după cum am mai spus, dacă veţi avea nevoie ca anumite lucruri să fie realizate în Moldova, noi mereu o să contribuim", a menționat preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko.

La rândul său, premierul Pavel Fillip a invitat investiturii belaruşi în Moldova, amintind că zona de comerț liber dintre Moldova şi Uniunea Europeană deschide noi posibilități pentru companiile mixte.

"Pot să spun cu încredere că relaţiile între ţările noastre sunt la un nivel înalt. Trebuie să recunosc că acest lucru se datorează dumneavoastră şi relaţiilor constructive şi deschise", a spus prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip.

Discuţile dintre Alexandr Lukaşenko şi Pavel Filip au fost calde şi amicale. Liderul  de a Minsk a fost generos în complimente şi amintiri despre Moldova.

"În tinereţe, când veneam în Moldova, am învăţat multe de la moldoveni despre cum prelucraţi pământul. Întotdeauna am admirat câmpurile voastre şi satele, în special", a comentat preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko.

Agricultura moldovenească a fost la loc de cinste şi la Expoziţia Inernaţională Belagro, care a fost inaugurată la Minsk de către Pavel Filip şi omologul său belarus, Andrei Kobeakov. Moldova este repezentată la acest eveniment de 22 de întreprinderi.

În primul trimestru al acestui an exporturile moldoveneşti în Belarus au ajuns la 29 milioane dolari, ceea ce înseamnă un record pentru istoria parteneriatului comercial dintre cele două ţări. Valoarea importurilor este aproape egală cu cea a exporturilor.

"Belarus şi Moldova sunt parteneri economici importanţi. Moldova este pe locul cinci la export şi pe locul trei la import pe piaţa din Republica Belarus", a specificat prim-ministrul Belarusului, Andrei Kobeakov.

La Minsk, delegaţia Guvernului de la Chişinău a semnat cu Belarus mai multe  acorduri de colaborare în domeniiile economie, cultură şi ştiinţă. 

"Sunt bucuros să am posibilitatea să fiu, astăzi, la Minsck, în această ţară frumoasă, Belarus. Vreau să vă mulţumesc pentru primirea caldă", a precizat prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip.

Delegaţia oficială a ţării noastre a participat  şi la deschiderea Zilelor culturii moldoveneşti în Belarus. 

Lasă un comentariu