Luptă pentru pace. O femeie-militar din Moldova a participat la o misiune în Africa

Embed:

A reușit să se impună într-o lume dominată de bărbați, iar, timp de un an și jumătate, ne-a reprezentat cu mândrie țara într-o operațiune de menținere a păcii, desfășurată în Republica Africană Centrală.

Vorbim despre maiorul Iulia Madan, care și-a propus să salveze oamenii aflați în dificultate, chiar și cu prețul propriei vieți. Departe de casă, într-o țară afectată de conflicte armate, femeia-militar a ținut piept provocărilor, dar nu a reuşit să învingă dorul de cei dragi.

În pofida pericolului, maiorul Iulia Madan spune că şi-a dorit să ajungă în Africa.

"Cât de straniu nu ar suna, a fost mai mult un vis din copilărie", a spus pacificatorul Iulia Madan.

Și într-adevăr este straniu, așa cum puține femei din ţara noastră visează să devină militari şi să ajungă pe câmpul de luptă. Iulia spune că a moștenit această pasiune pentru cătănie de la tatăl și fratele ei, așa că la vârsta de 18 ani s-a încadrat în serviciul militar prin contract. După ce şi-a servit cu demnitate ţara timp de 16 ani, în 2014, ea a decis să plece într-o misiune de pacificare în Republica Africană Centrală.

"Cel mai greu mi-a fost în momentul când mă despărțeam de fiica mea, la Aeroport. Când am lăsat-o, avea vârsta de 4 ani și jumătate", a zis pacificatorul Iulia Madan.

Misiunea a durat un an și jumătate, timp în care Iulia a lucrat cot la cot cu militari bărbaţi.

"Acolo, mă trezeam de la ora 5 și 45, pentru că dacă ne trezeam la alte ore se putea întâmpla să nu avem curent electric. Cafeaua era pregătită la o plită improvizată, cu spirt uscat sau cu lemne. Aveam responsabilitatea de a patrula prin oraș. Și nu trebuia să patrulez pe rute simple, ci și prin cartierele unde era mai riscant, unde erau mai mulți rebeli", a adăugat pacificatorul Iulia Madan.

Moldova participă la operațiuni de menținere a păcii sub egida ONU deja de 14 ani. În acest răstimp, doar 5 femei din ţara noastră au fost implicate în astfel de misiuni. Una dintre ele este Olga Scripovscaia, care are la activ două experienţe de acest gen. Acum doi ani, ea se afla în Coasta de Fildeș şi povestea, într-un interviu pentru Prime, cât este de mulţumită de meseria sa.

"Învăţ multe în fiecare zi. Sunt o persoană care iubeşte şi respectă oamenii. Eu sunt fericită, indiferent de locul în care mă aflu. Sunt fericită că familia mea mă susţine în toate", a afirmat fostul pacificator Olga Scripovscaia.

Anul trecut, Moldova a semnat o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, prin care s-a angajat să trimită mai multe femei care să promoveze pacea în statele afectate de conflicte militare.

Din 1997 şi până în prezent, peste 300 de militari moldoveni au participat în operațiuni de menținere a păcii, sub egida OSCE, NATO și ONU, şi doar 4 la sută dintre ei au fost femei.

La nivel mondial, 28 la sută dintre persoanele implicate în operațiuni de menținere a păcii sunt femei.

Lasă un comentariu