Mai multe oportunităţi. Încă opt fermieri moldoveni au fost certificaţi GlobalG.A.P

Embed:

Încă opt fermieri din ţara noastră au primit certificate GlobalGAP, care confirmă calitatea legumelor şi fructelor pe care le cresc şi le permit să-şi vândă producţia în orice ţară a lumii.

Pentru a obţine aceste certificate, agricultorii trebuie să respecte peste 200 de condiţii, care, spun autorităţile, nu sunt atât de greu de implementat. Asta pentru că legislaţia din Moldova cuprinde peste 75 la sută dintre prevederile GlobalGAP.

Victor Scutaru din raionul Edineţ a fost unul dintre primii agricultori din ţara noastră care a fost certificat GlobalGAP. Bărbatul a investit într-o livadă de mere modernă, dar şi într-o linie de sortare şi un depozit frigorific, iar acum îşi poate exporta fructele în toate colţurile lumii. 

"Anual 2 mii de tone producem de mere, pe care le exportăm, le calibrăm, le pregătim pentru supermarketuri. Putem în orice ţară exporta chiar şi în America şi în Germania", a afirmat producătorul agricol Victor Scutaru.

Antreprenorul recunoaşte că, la început, i-a fost greu să se conformeze cerinţelor GlobalGAP, însă, în timp, a înţeles că doar prin calitate poate obţine succes.

"Nu era calibrat, nu era spălat, era murdar de pe câmp şi marketurile nu cumpărau, dar acum totu-i bine. În primul rând producţie de calitate şi peste tot obligat curăţenie", a zis producătorul agricol Victor Scutaru.

Din 2016 şi până în prezent, 28 de producători agricoli din Moldova au fost certificați GlobalGAP, opt dintre care au primit certificatele astăzi.

Printre cei opt este şi Mihai Eftodii. Tânărul deţine o livadă de mere şi prune, care se întinde pe o suprafaţă de 34 de hectare, în raionul Soroca, iar până acum şi-a vândut fructele doar intermediarilor.

"Am făcut analiza apei pentru irigare, analiza solului, apoi am început a face o evidenţă a tuturor lucrărilor, care se efectuează în livadă pentru a putea monitoriza în orice timp. Avem ca scop să exportăm în România", a spus producătorul agricol Mihai Eftodii.

Cei opt agricultori au beneficiat de asistenţă tehnică şi instruire gratuită, în cadrul proiectului Agricultură Performantă în Moldova, finanţat de USAID.

"S-a oferit consultanţă şi suport tehnic pentru elaborarea fiecărei ecrinţe şi cum trebuie de completat aceste formulare, s-au de făcut anumite planuri, anumite analize", a zis specialistul în cadrul proiectului APM, Andrei Cumpanici.

Certificatul GlobalGAP costă aproximativ 2.000 de euro şi este oferit de companii internaţionale care monitorizează, timp de un an, activitatea producătorilor, pentru a se asigura că aceştia respectă trei aspecte de bază.

"Creșterea unui produs sigur pentru sănătatea consumatorului, protecţia socială a muncitorilor care lucrează în aceste plantaţii şi ferme şi protecţia naturii", a spus specialistul în cadrul proiectului APM, Sergiu Croitoru.

"Producătorii agricoli care cresc fructe şi solicită de la Fondul de Subvenționare în agricultură mai mult de 1 milion de lei sunt obligaţi să deţină certificatul GlobalGAP", a afirmat viceministrul Agriculturii, Ion Parea.

Potrivit statisticilor, un milion 500 de mii de agricultori din 124 de ţări ale lumii deţin certificate GlobalGAP.

Lasă un comentariu