Mai puţini funcţionari. Dintre cei 2.053 de angajaţi ai ministerelor vor rămâne 1.158

Embed:

La începutul lunii viitoare vom afla numele secretarilor de stat, aleși în cadrul celor 9 ministere nou formate. Concursul pentru selectarea lor va fi anunțat în această săptămână. Între timp, cei care vor să ocupe fotoliul de secretar general al Guvernului trebuie să se grăbească să-şi depună CV-urile la Cancelaria de Stat, deoarece termenul limită expiră peste o săptămână.

În primul rând, vor fi lichidate toate cele peste 400 de funcții care sunt vacante în prezent. Potrivit regulamentelor aprobate de Guvern, din cei 2.053 de funcționari vor rămâne doar 1.158.

Astfel, numărul angajaților de la Ministerul Economiei va fi redus în jumătate, până la 155. La Ministerul Finanțelor vor fi disponibilizate peste 240 de persoane şi vor activa aproape 300, iar la Ministerul Justiției vor fi doar 90 de funcţionari, cu 51 mai puţini decât în prezent.

La Ministerul de Interne vor rămâne 93 dintre cei 158 de angajaţi câţi sunt acum, iar la Ministerul de Externe vor pleca din funcții 43 de persoane. Şi la Ministerul Apărării personalul va fi redus cu aproape 40 de angajați, în timp ce la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării cu aproape 100.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va rămâne cu 105 funcţionari dintre cei 210 câţi are acum, iar Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va avea 121 de angajaţi.

Directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, a explicat cum vor fi selectaţi funcţionarii care îşi vor păstra fotoliile.

"În baza unei evaluări, în baza performanțelor fiecărui angajat, acestora li se va face oferte de reangajare în noua structură. Sigur, nu la toți. Cei care au demonstrat performanțe mai joase, mai slabe nu vor primi aceste oferte și respectiv, aceste funcții fiind lichidate vor fi disponibilizați, cu achitarea tuturor plăților prevăzute de lege", a spus directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan.

Reforma Guvernului trebuie să fie implementată până la sfârșitul lunii octombrie. Experții economici consideră că reducerea personalului îi va motiva pe funcţionari să lucreze mai bine.

"Mai puțin, înseamnă competiție mai mare, înseamnă mai multă orientare de creștere profesională și de aici se presupune să apară efectul sinergic de creștere a eficienței", a zis expertul economic Roman Chirca.

Și unii locuitori ai Capitalei cred că reducerea numărului de funcționari va avea efecte pozitive.

Chiar dacă numărul angajaţilor va fi redus, salariile celor rămași vor crește, deoarece bugetele ministerelor vor rămâne neschimbate. Astfel, funcţionarii vor primi, pe lângă lefurile de bază, mai multe plăți stimulatorii.

Potrivit directorului Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, salariile acestora vor ajunge și până la zece mii de lei.

Lasă un comentariu