Mai puţini şomeri. Ministerul Muncii vrea să scadă rata şomajului în rândurile tinerilor din ţară

Embed:

Şomerii necalificaţi, în special cei tineri, pot fi instruiţi gratuit de angajatori, pentru a învăţa o meserie şi a se angaja, ulterior, la intreprinderea unde au făcut cursurile. Ministerul Muncii, împreună cu Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, a lansat, astăzi, un proiect ambiţios, care are scopul de a scade rata şomajului în rândurile tinerilor din ţară.

Alexandra Can, președintele Asociației Patronale din Industria Ușoară, administrează o fabrică de confecţionare a obiectelor din piele. Antreprenoarea susţine că, în prezent, în ţară există un deficit de muncitori calificaţi, iar acest proiect le va permite angajatorilor să-şi instruiască singuri viitorii angajaţi.

"În această secţie trebuie să muncească 140 de oameni, vedeţi dacă o să găsiţi aici, avem vreo 30-40 nu mai mult. Avem cui vinde şi în nume propriu, avem cui vinde şi servicii rulon, dar nu avem cu cine să le facem", a spus preşedintele Asociaţiei Patronale din Industria Uşoară, Alexandra Can.

Doritorii vor beneficia de lecţii teoretice gratuite în cadrul instituţiilor de învăţământ specializate, dar şi de lecţii practice direct la întreprinderi, unde vor fi ghidaţi de angajaţii cu experienţă. 

"Dacă o să aibă dorinţă tineretul să lucreze, dar sperăm să le placă. Eu am avut elevi care i-am învăţat, care mi-au purtat cinstea, iar când a venit vremea au plecat şi ei", a zis angajata Nina Antocel.

"Suntem gata să îi întâlnim pe toţi cu braţele deschise, să îi învăţăm, să îi încadrăm în muncă şi să le transmitem dragostea şi răbdarea pe care trebuie să o aibă", a spus angajatul Vasile Arhip.

Proiectul, lansat de Ministerul Muncii în parteneriat cu Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, este finanţat de Organizaţia Internaţională a Muncii. 

"Are ca scop încadrarea şomerilor în câmpul muncii, oferindu-le posibilitatea de a-şi îmbunătăţi calificarea şi competenţele astfel armonizând mai bine oferta pe piaţa muncii cu cerinţele moderne ale pieţii muncii", a afirmat ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Stela Grigoraș.

"Vom analiza piaţa muncii, vom analiza care este deficitul acut al forţei de muncă. Noi vom identifica instituţia de învăţământ, care este angajatorul ca să colaboreze împreună", a menționat coordonatorul din cadrul OIM, Violeta Vrabie.

Organizaţia Internaţională a Muncii a alocat 40 de mii de dolari, care vor fi oferiţi tinerilor pentru transport şi cazare, dar şi pentru salarizarea angajaţilor întreprinderilor care îi vor instrui.

Lasă un comentariu