Mai responsabili la volan. Numărul șoferilor care conduc în stare de ebrietate a scăzut semnificativ în comparație cu anii trecuți

Embed:

Mai puțini șoferi urcă beți la volan și provoacă accidente rutiere. Potrivit datelor Inspectoratului Național de Patrulare, anul trecut au avut 105 accidente cu implicarea șoferilor beți, cu 30 la sută mai puține decât în 2016. 

Vara trecută, un șofer în stare de ebrietate a lovit în plin căruciorul în care se afla copilul familiei Colesnicenco din satul Brezoaia, raionul Ştefan Vodă. Mama stătea de vorbă cu o vecină, iar căruciorul în care se afla copilul era lângă ele. Șoferul, care conducea cu viteză excesivă, a lovit în plin căruciorul. Copilul a murit în drum spre spital. 

"Deja a trecut jumătate de an, sâmbătă vom face o slujbă de pomenire. Este greu. Ne este foarte greu, mai ales că l-am așteptat mult pe Gleb", a spus mama victimei, Marina Colesnicenco.

Părinții lui Gleb nu se pot resemna cu durerea nici acum. Ei plănuiesc să vândă casa în care locuiesc și să se mute cu traiul în altă parte. În sat, totul le amintește de tragedie. 

"Casa ne amintește de copil, în sat, totul ne amintește de Gleb. Îl visez pe Gleb foarte des. Aproape în fiecare noapte visez că sora mea mai mică stă cu el, eu plec undeva, iar când vin, îl iau în brațe și îi spun cât de dor mi-a fost de el", a mai adăugat mama victimei, Marina Colesnicenco.

Șoferul, în vârstă de 19 ani, a fugit de la fața loculului. Ancheta a arătat că băiatul avea în sânge o concentrație de alcool de patru ori mai mare decât norma admisibilă. Tânărul a fost condamnat la patru ani de pușcărie în penitenciar de tip închis. 

"Acuzatorul din start a atacat sentința la Curtea de Apel Chișinău, pe motivul blândenței sentinței și stabilirii categoriei de penitenciar", a precizat procurorul-șef interimar, Ștefan Vodă, Petru Tofan.

Cei de la Inspectoratul Național de Patrulare spun că anul trecut, 6.800 de șoferi au fost prinși băuți la volan. Cinci mii dintre ei s-au ales cu dosar penal.

"Prezența noastră este mai masivă, activitatea noastră este mul mai vastă, pe lângă activitățile pe care le desfășurăm, depistarea și documentare, se realizează și multiple campanii de informare", a menționat specialistul principal, IPN, Pavel Apostol.

Această temă a fost abordată și de către președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă. Potrivit lui, chiar dacă mai puțini șoferi urcă la volan în stare de ebrietate, există și alte probleme legate de siguranța în trafic. 

"Trebuie combătute şi alte tipuri de probleme care ţin mai degrabă de calitatea drumurilor configuraţia lor, modul în care sunt semnalizate ele, dar şi modul care au fost eliberate permisele de conducere pentru cei care produc aceste accidente. Este necesară o radiografie a zonelor în care se produc cele mai multe accidente şi o colaborare între instituţii pentru securizarea acestor tronsoane", a declarat președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

Ultima dată, amenzile pentru șoferii care sunt prinși beți la volan s-au majorat în martie. Acestea pot ajunge și la 25 de mii de lei. 

Lasă un comentariu