Mai simplu de accesat. Veniturile emigranţilor, eligibile pentru programul Prima Casă

Embed:

Veniturile obținute peste hotare de către soție, soț sau rudele de gradul întâi ale celor care vor să acceseze programul Prima Casă vor fi considerate eligibile. Condiția este ca aceste venituri să fie obținute legal, lucru care poate fi confirmat prin acte.

Decizia a fost luată, astăzi, de membrii Comisiei parlamentare Economie, înainte ca documentul să fie supus votului în a doua lectură.

Modificările au fost făcute în urma amendamentelor propuse de către deputați. 

"Am acceptat veniturile din străinătate ca să stea la bază, inclusiv să fie fidejisor în cadrul creditului. Deja este un pas pentru a stimula, totuși, implementarea acestui proiect", a spus preşedintele Comisiei Economie, Buget şi Finanţe, Ștefan Creangă.

Unii parlamentari au insistat ca programul să fie accesibil şi pentru moldovenii care muncesc în străinătate. 

"Aceasta nu poate fi un impediment sau o barieră pentru cei care lucrează legal, care au un contract pe un termen nedeterminat. Să definim acele criterii care ar putea duce la legiferarea acestor persoane", a zis deputatul neafiliat Vladimir Cernat.

"Noi nu putem să nu avem pârghii pentru a verifica cât de real este acest contract. Eu chiar nu pot să verific dacă compania aceasta există în afara RM", a afirmat viceministrul Finanţelor, Iuri Cicibaba.

Potrivit deputatului Vladimir Cernat, o băncă din țara noastră oferă credite cetățenilor care muncesc peste hotare, iar această practică ar putea fi preluată în cadrul programului Prima Casă. Membrii Comisiei au decis să revină, însă, la acest aspect peste jumătate de an de la implementarea proiectului. Experții economici cred că decizia va avea un impact pozitiv, deoarece mai mulți cetățeni vor putea accesa un credit ipotecar.

Autoritățile au mai anunțat că lucrează la elaborarea unei noi legi, care să faciliteze accesul bugetarilor la acest program.

Un sondaj realizat de compania IMAS arată că peste 80 la sută dintre moldoveni apreciază programul Prima Casă, care le va permite familiilor tinere să beneficieze de credite preferențiale pentru a-şi cumpăra o locuinţă, în timp ce doar 15 la sută dintre respondenţi au o părere proastă despre acest proiect.

La acest program pot aplica toţi moldovenii care au până la 45 de ani şi un loc de muncă oficial. Beneficiarii nu trebuie să aibă un alt imobil sau credit ipotecar activ, iar salariul lunar trebuie să fie de două ori mai mare decât rata lunară.

Pentru început, ei trebuie să achite 10 la sută din valoarea apartamentului, care nu trebuie să depășească un milion de lei.

Lasă un comentariu