Marea mobilizare. Muncitori, salvatori şi militari fac curat în Capitală

Embed:

Dimineaţă gălăgioasă în Capitală. Locuitorii oraşului s-au trezit cu noaptea-n-cap de la sunetul drujbelor electrice. Asta după ce mii de oameni s-au mobilizat, la îndemnul premierului Pavel Filip, pentru a face ordine pe străzile şi în curţile din Chişinău.

Angajaţii de la "Spaţii Verzi", ajutaţi de militari, salvatori, poliţişti şi voluntari, au strâns crengile căzute şi au tăiat copacii rupţi, în urma ninsorilor puternice de la sfârșitul săptămânii trecute.

Dimineaţa, militarii, poliţiştii şi salvatorii au fost aliniaţi şi instruiţi să fie prudenți la cablurile care atârnă. După ce au trecut instructajul, ei s-au apucat de lucru.

"Am ieșit astăzi la propunerea prim-ministrului să facem curat, salubrizarea copacilor după calamitățile naturale. Suntem dispuși să lucrăm cât trebuie", a menționat angajatul S.A. "Termoelectrica", Sergiu Berezan.

"Vorbim de 25 sectoare de lucru în care sunt implicați la fiecare sector aproximativ 200 de oameni. E vorba de o echipă combinată pompieri, polițiști, carabinieri și ostași", a declarat ofiţerul de presă, SPCSE, Liliana Puşcaşu.

Militarii şi salvatorii muncesc deja de o săptămână cot la cot cu cei 520 de angajați ai întreprinderii "Spații verzi".

"Crengile acestea de încărcat e foarte greu. Ne lovim, ne zgâriem dar mergem înainte, ce să facem", a specificat angajata Î.M. "Spaţii Verzi", Lidia Bortă.

Muncitorii se plâng că locuitorii Capitalei nu au ieşit să le dea o mână de ajutor nici măcar în propriile curţi.

Un grup de părinți, care îşi duc copiii la grădinița nr. 210 din Capitală, s-au mobilizat, totuşi, și au făcut ordine în curtea instituției.

Crengile şi arborii adunaţi se depozitează la Stadionul Republican.

"Astea mai groase le lăsăm pe loc, deja autoritățile publice o să le colecteze", a spus angajatul S.A. "Termoelectrica", Alexandru Panovici.

"În rezultatul activităţii desfăşurate până la moment au fost încărcate camioane şi efectuate 764 de curse, copaci şi crengi către locurile de depozitare. În total, până la moment, au fost curăţate 52 de străzi. Pe parcursul zilei, în diferite localităţi au fost efectuate lucrări de pompare a apei. În raionul Străşeni, raionul Hânceşti, UTA Găgăuzia şi raionul Cahul a fost monitprizată starea lacurilor care prezentau pericol până la moment", a precizat şeful Statului Major, AN, Ghenadie Barbu.

Angajaţii instituţiilor de forţă vor lucra şi mâine alături de autorităţi.Potrivit datelor Primăriei, în urma ninsorilor abundente, în Capitală s-au rupt aproximativ 10 mii de copaci. Autorităţile municipale au estimat pagubele provocate de urgie la 70 de milioane de lei.

 

Lasă un comentariu