Mărţişorul a fost inclus în lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității

Embed:

Mărţişorul a fost inclus în lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Potrivit ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, decizia a fost luată la şedinţa Organizaţiei, care a avut loc pe insula Jeju din Coreea de Sud. Premierul Pavel Filip a menţionat că mărţişorul este un simbol al ţării noastre, iar acum Moldova va deveni mai recunoscută.

"Este un moment de mândrie pentru noi. Dincolo de lucrurile materiale, acest lucru este unul simbolic, dar foarte prețios pentru întreaga noastră țară", a spus premieruL, Pavel Filip.

Dosarul a fost depus de Republica Moldova, România, Bulgaria și Macedonia. La întrunire, ţara noastră a fost reprezentată de secretarul de stat în cadrul Ministerului Culturii, Andrei Chistol. 

"Este o bucurie enormă, astăzi, la început de iarnă, la început de decembrie, că un alt simbol al nostru, al treilea la număr, face parte din cele mai importante elemente ale patrimoniului cultural imaterial universal", a afirmat ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

Moldovenii poartă mărțișoare întreaga lună martie, după care, potrivit tradiţiei, le prind de ramurile pomilor fructiferi, ca să le aducă belşug.

"Este important pentru noi toţi cei care purtăm mărţişoare, pentru cei care le-au purtat până la noi. Ele ne solidarizează, ele ne ajută să comunicăm mult mai lejer decât am face-o fără aceste simboluri purtate în piept", a precizat secretarul ştiinţific al Muzeului de Etnografie, Varvara Buzilă.

Anul trecut, în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității au fost incluse şi tehnicile tradiţionale de realizare a covoarelor moldoveneşti.

În 2013, ţara noastră şi România au mai introdus pe lista patrimoniului UNESCO şi Colindatul de ceată bărbătească.

Lasă un comentariu