Metal în loc de hârtie. BNM planifică introducerea monedelor de unu şi doi lei

Embed:

Bancnotele de un leu ar putea fi scoase din circulaţie şi înlocuite cu monede de unu şi doi lei. Banca Naţională a început, astăzi, consultaţiile publice privind implementarea acestei iniţiative. Potrivit BNM, leii de unu, care sunt cei mai utilizaţi pe piaţă, se uzează foarte repede, iar pentru tipărirea bancnotelor noi se cheltuiesc resurse suplimentare. 

Monedele din metal, au existat dintotdeauna şi de-a lungul anilor s-au dovedit a fi cele mai rezistente. Tocmai din acest motiv, BNM se gândeşte să revină la ele şi să transforme leul de hârtie în unul de metal. Specialiştii afirmă că monedele au o durată de viaţă de cel puţin 7 ori mai mare decât a bancnotelor.

Reprezentanţii Băncii Centrale spun că noile monede vor apărea în circulaţie nu mai devreme de anul viitor. Ei au dat startul consultărilor publice, iar doritorii pot contribui la elaborarea conceptului monedelor de 1 și 2 lei.

"Aşteptăm ca până pe termenul de 4 august, aceştia să ne prezinte nouă o schiţă din domeniile relevante, cu argumentarea tematicii", a spus viceguvernatorul BNM, Ion Sturzu.

BNM a lansat și un concurs pentru cel mai bun design, iar câștigătorii vor primi monede comemorative din argint.

"Unu sau două schiţe dintre cele 6 identificate ca cele mai interesante,  posibil că se vor regăsi pe monedele care vor fi puse în circulaţie de către BNM", a comentat viceguvernatorul BNM, Ion Sturzu.

Locuitorii Capitalei au păreri împărţite privind scoaterea din circulaţie a bancnotelor de un leu. Alţii au, însă, recomandări cu privire la simbolurile care ar trebui să apară pe noile monede.

Reprezentanţii BNM speră că, datorită introducerii monedelor de unu şi doi lei, bugetul de stat va economisi aproximativ 300 de milioane de lei, în următorii 20 de ani. Daca se va decide introducerea noilor unităţi de plată, bancnotele de unu vor fi scoase treptat din circulaţie şi vor dispărea din uz în următorii 6 ani.

În unele ţări europene, bancnotele şi monedele pierd din popularitate, deoarece tot mai multe tranzacţii sunt efectuate cu ajutorul cardurilor bancare şi a plăţilor electronice. Suedia ar putea fi prima ţară din UE care şi-a propus să renunţe definitiv la bancnote şi monede. Acest lucru s-ar putea întâmpla deja în următorii doi ani.

Lasă un comentariu