Mihail Saakashvili a fost expulzat din Ucraina în Polonia, după ce a fost reținut, din nou, la Kiev

Embed:

Fostul preşedinte al Georgiei şi ex-guvernatorul regiunii Odesa din Ucraina, Mihail Saakashvili, a fost expulzat în Polonia, după ce a fost reţinut, din nou, la Kiev. Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Grăniceri din ţara vecină, Saakashvili a fost trimis cu o cursă charter. 

Presa din ţara vecină scrie că autorităţile poloneze l-au preluat pe Saakashvili pe aeroportul internaţional din Varşovia, unde politicianul le-a transmis mesaje susţinătorilor şi adversarilor săi.

"Iubesc Polonia, dar lupta mea e în Ucraina şi în Georgia. O să lupt până la capăt", a spus fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakashvili.

Înainte să fie expulzat, Mihail Saakashvili a fost reţinut într-un restaurant din Kiev, în urma unei operaţiuni comune a grănicerilor şi a reprezentanţilor Biroului de Migraţie. Fostul preşedinte georgian a fost anunţat că se află ilegal pe teritoriul Ucrainei şi că trebuie să se întoarcă în Polonia, de unde a revenit ilegal în Kiev, la sfârşitul anului trecut. Între timp, câteva persoane care se aflau în local împreună cu Saakashvili i-au atacat pe ofiţeri, aşa că grănicerii au fost nevoiţi să aplice forţa.

Anul trecut, după ce a intrat ilegal în Ucraina, fostul preşedinte georgian a solicitat statut de refugiat, însă autorităţile de la Kiev i-au respins cererea. Saakashvili a contestat decizia în instanţă, dar a pierdut procesul. Politicianul este apatrid, după ce, tot în 2017, i-a fost retrasă cetăţenia ucraineană primită în 2015.

Pentru că legea georgiană interzice dubla cetăţenie, el a renunţat atunci la cea georgiană. Mihail Saakashvili este cercetat penal în Georgia, pentru abuz de putere. Fostul preşedinte pledează nevinovat şi susţine că ar fi vorba de un dosar politic.

Politicianul este cercetat penal şi în Ucraina, unde este acuzat de pregătirea unei tentative de lovitură de stat, pentru a-l înlătura de la putere pe preşedintele Petro Poroşenko. Saakashvili mai este vizat într-un dosar penal pe faptul eliberării sale din arest de către un grup de susţinători. 

Lasă un comentariu