Mihail Saakashvili a fost reţinut la Kiev. Fostul președinte georgian a ameninţat că se aruncă în gol

Fostul guvernator al regiunii ucrainene Odesa şi ex-preşedintele Georgiei, Mihail Saakashvili, a fost reţinut, la Kiev, de către serviciile secrete ucrainene, fiind acuzat de tentativă de lovitură de stat.

Însă acesta a evadat cu ajutorul unui grup de susţinători ai săi, care, în mod abuziv, l-au scos din duba cu care urma să fie transportat. Procuratura ucraineneană a cerut ca Saakashvili să fie anunţat în căutare. 

Înainte de a fi încătuşat, Mihail Saakashvili a ameninţat că se aruncă în gol de pe acoperişul clădirii în care locuieşte, în semn de protest faţă de percheziţiile efectuate în apartamentul său.

După ce a fost dat jos de pe acoperiş, fostul lider georgian a fost urcat într-o dubiţă a oamenilor legii.

Mijlocul de transport a fost înconjurat de zeci de simpatizanţi ai lui Saakashvili, Poliţiştii au încercat să disperseze mulţimea, însă protestul a degenerat în violenţe. Acţiunea s-a soldat cu focuri de armă şi nouă manifestanţi reținuți, printre care și o femeie, care a spart cu o piatră parbrizul unei mașini de poliție. 

Manifestanţii agresivi au construit baricade pentru a bloca trecerea automobilului în care se afla Saakashvili.

Mai mult, simpatizanţii lui Saakashvili au agresat poliţia şi l-au scos pe politician din dubă.

Acum poliţia nu ştie unde se află Saakashvili, iar ministrul ucranean de Interne a făcut apel către acesta să se prezinte în faţa oamenilor legii pentru a răspunde acuzaţiilor aduse.

Serviciul de Securitate din ţara vecină a anunțat că Saakașvili este învinuit de faptul că a acţionat în complicitate cu organizații criminale privind organizarea loviturii de stat.

Totodată, procurorii de la Kiev au apublicat un material audio înregistrat, în care Saakaşvili discută la telefon cu oligarhul fugar din Ucraina Serghei Kurcenko, care făcea parte din anturajul fostului preşedinte ucrainen Victor Ianucovic.

Potrivit procurorilor, oligarhul Kurcenko a sponsorizat activitatea politică a lui Saakaşvili şi acţiunile de protest pe care le-a organizat. Mai exact, i-ar fi dat peste 500 de mii de dolari pentru ca acesta să stopeze dosarele penale intentate pe numele lui Kurcenko şi Ianukovici, care se ascund în Rusia, dar şi pentru recuperarea proprietăţilor confiscate.

Serghei Kurcenko, sponsorul lui Saakashvili, este proprietarul grupului de companii "Gas Ukraine", a unui holding media, dar şi proprietar și președinte al unui club de fotbal. În 2014, după schimbarea puterii în Ucraina, el a fugit la Moscova, înaite ca autorităţile ucrainene să emită mandat de arest pe numele său.

Procurorii ucraineni au descoperit atunci mai multe scheme frauduloase în care a fost implicat oligarhul şi legăturile sale cu afacerile ilegale ale familiei fostului preşedinte ucrainenean victor Ianukovici. Organele de drept au dispus să-i fie îngheţate conturile din băncile ucrainene, dar şi din alte ţări.

De asemenea, i-au fost confiscate 16 imobile, 7 aeronave şi 38 de maşini de lux.

Fostul președinte al Georgiei și ex-guvernatorul regiunii Odesa este, în prezent, apatrid, după ce președintele Petro Poroșenko i-a retras cetățenia ucraineană.

Lasă un comentariu