Ministrul Apărării Naţionale din România, Mihai Fifor: România susține în continuare modernizarea armatei Republicii Moldova și participarea soldaților moldoveni la exerciții militare

Embed:

România susține în continuare modernizarea armatei Republicii Moldova și participarea soldaților moldoveni la exerciții militare. Asigurarea vine din partea ministrului Apărării Naționale de la București, Mihai Fifor, în cadrul întrevederii cu omologul său de la Chișinău, Eugen Sturza.

Fifor a anunţat că România este dispusă să ofere mai multe burse de studiu  pentru moldovenii care îşi doresc o carieră militară.

Mihai Fifor a fost întâlnit cu fanfară la Ministerul Apărării. Este prima lui vizită oficială peste hotare, de la învestirea în funcţie, acum o săptămână.

Ministrul moldovean Eugen Sturza a menționat că în acest an soldații din ţara noastră vor fi antrenați în mai multe exerciții alături de colegii lor români.

"Am analizat oportunități de participare a Republicii Moldova la operațiunile Uniunii Europene de gestionare a crizelor în comun sau cu sprijinul României. Am exprimat recunoștința domnului ministru Fifor pentru invitația de a participația la exercițiile din anul curent printre care G-Set, Eagle Platinum, Scutul de foc", a spus ministrul Apărării, Eugen Sturza.

Mihai Fifor a invitat tinerii moldoveni să-şi facă studiile militare în instituțiile de învățământ din țara vecină.

"Am acoperit anul acesta, solicitarea dvs., e vorba de 41 militari care se vor instrui în unități de învățământ militar românesc. Am reușit să suplimentăm în număr consistent locurile din învățământul medical-militar din România la 200 de locuri și vă adresăm invitația de a participa în acest sector", a menționat ministrul Apărării Naţionale din România, Mihai Fifor.

Cei doi miniștri au reluat discuțiile cu privire la crearea unui batalion militar mixt moldo-român, iar Mihai Fifor a declarat că există toată susținerea politică în acest sens. România a format unul similar împreună cu Ungaria. De obicei astfel de batalioane intervin pentru a lichida consecinţele unor calamităţi naturale.

"Am convenit, astăzi, să ducem la nivel de experți, să identificăm exact zona în care poate fi plasat exact acest batalion mixt ca și reper de activitate. Analizăm exact care poate să fie destinația acestui batalion mixt", a afirmat ministrul Apărării Naţionale din România, Mihai Fifor.

Cei doi oficiali au mai spus că în acest an va fi intensificată colaborarea în vederea instruirii militarilor moldoveni și români. După o pauză de un an, un batalion de ostași din țara noastră va merge, în această lună, în România, unde vor participa la aplicații. Aceștia vor putea lua și tehnică militară.

Anterior, președintele Igor Dodon a interzis deplasarea soldaţilor în România, Germania și Ucraina, pentru a participa la diferite exerciții militare. În 2012, Moldova și România au semnat un acord interguvernamental privind cooperarea în domeniul militar.

Lasă un comentariu