Minivacanţă de Revelion. Bugetarii ar putea avea trei zile libere

Embed:

Moldovenii ar putea beneficia de o minivacanţă de Anul Nou. Astfel, în fiecare an zilele cuprinse între 31 decembrie şi 2 ianurie ar putea fi declarate libere. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de către Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi a fost supus astăzi  dezbaterilor publice.

În schimb, proiectul prevede ca zilele de 8 martie și 1 mai să fie lucrătoare. 

Autorii proiectul argumentează ideea prin faptul că zilele de întâi mai și opt martie nu sunt declarate libere în niciun stat din Uniunea Europeană, ci doar în ţările din fosta Uniune Sovietică.

Mai mult decât atât, aceștia afirmă că inițiativa ar avea un efect pozitiv în cazul agenților economici, poziție susținută de reprezentanții Confederației Naționale a Patronatului.

"Având zile lucrătoare pe întâi mai și opt martie productivitatea muncii a acestora, a agenților economici plus valoare la activitate, ar trebui să fie mai mare decât pe 31 decembrie", a spus preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului, Leonid Cerescu.

De aceiași părere sunt și agenții economici.

"Noi avem prea multe sărbători. Noi credem că pe 31 decembrie, 1-2 ianuarie este normal ca lumea la trecerea între ani să aibă sărbătoare.Ultimii ani am văzut o chestie bizară, atunci când se anunță pentru bugetari niște zile în plus de odihnă sau noi avem grafic și planurile noastre și trebuie să lucrăm, dar nu putem face nimic pentru că nu sunt ei", a afirmat antreprenoarea Alexandra Can.

De cealaltă parte a baricadei sunt sindicaliștii, care au spus că nu vor susține acest proiect.

"Zilele acestea de întâi mai și opt martie, mă pronunț categoric împotrivă din numele 370 de mii de membri de sindicat. Trebuie să fie discutată, de găsit o soluție de compromis. Ideea e bună, numai să găsim din ce zile trebuie să fie tăiate", a spus preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, Oleg Budza.

Și părerile angajaţilor sunt împărţite.

Proiectul urmează să fie discutat la Guvern, iar ulterior să fie supus votului în Parlament.

Lasă un comentariu