Moda se schimbă. Moldovenii cumpără monumente funerare mai modeste

Embed:

În preajma Paştelui Blajinilor, creşte simţitor numărul comenzilor pentru monumente funerare. Meşterii spun că, în era tehnologiilor moderne, s-au schimbat atât tehnicile de executare a pietrelor de mormânt, cât şi tendinţele în materie de monumente. Dacă pe timpuri moldovenii optau pentru sculpturi grandioase, acum se limitează la plăci funerare modeste şi mai accesibile.

Eugen Bondarciuc creează toate tipurile de plăci funerare şi spune că, în ultimii ani, tendinţele în materie de monumente funerare s-a schimbat. Dacă pe timpuri oamenii optau pentru pietre de mormânt pompoase, acum aleg plăci mai modeste.

"Alegerea depinde, în mare măsură, de posibilităţile financiare ale oamenilor. Toţi vor ca monumentele să fie şi frumoase, şi ieftine. Pe timpuri, criteriul principal în alegerea plăcii era grosimea. Totul era masiv şi greu", a zis meşterul Eugen Bondarciuc.

Monumentele funerare costă în funcţie de mărimea şi materialul din care sunt făcute.

"Mai accesibile sunt monumentele din marmură mărunţită şi beton, iar puţin mai scumpe sunt plăcile din granit, de dimensiuni medii. Monumentele mari sunt destul de scumpe, aşa că puţini le cumpără", a spus meşterul Eugen Bondarciuc.

Datorită utilajelor moderne, lucrul meşterilor a devenit mult mai uşor şi rapid. Pe timpuri, ei imprimau fotografiile răposaţilor şi desenele de pe pietrele de mormânt manual. Acum, însă, toate imaginile sunt prelucrate la calculator şi aplicate pe monumente de un dispozitiv special. Meşterii spun că, în ajunul Paştelui Blajinilor, numărul comenzilor creşte.

Totuşi, cei mai mulţi oameni cer să fie împrospătată suprafaţa plăcilor funerare şi imaginile de pe acestea.

Preţul unei plăci funerare porneşte de la 1500 şi ajunge până la 12 mii de lei.

Lasă un comentariu