Moldova ar putea primi încă 22 de milioane de dolari de la FMI. Ben Kelmanson: În termen mediu, prognozăm o creştere economică de aproximativ patru la sută

Embed:

22 de milioane de dolari, atât va primi Moldova de la Fondul Monetar Internaţional, până la sfârşitul anului. Anunţul despre aceastră tranşă  a fost făcut de către şeful echipei de experţi a FMI, Ben Kelmanson, care şi-a încheiat, astăzi, vizita de evaluare în ţara noastră. 

Şeful echipei de experţi FMI, Ben Kelmanson, a declarat că autorităţile de la Chişinău au înregistrat progrese de la ultima vizită a FMI în Moldova.

Ei a evaluat pozitiv acţiunile Guvernului din ultima perioada, inclusiv ceea ce ţine de reforma de personal şi a menţionat că economia moldovenească şi-a revenit.

Experţii au constat că țara noastră a beneficiat de o perioadă de stabilitate economică și financiară, iar prognozele creșterii economice pe termen mediu sunt favorabile, de până la 4%. Misiunea a mai ajuns la concluzia că bugetul de stat pentru anul viitor permit investiţii publice şi cheltuieli sociale mai mari.

Trebuie să recunoaştem, aceste concluzii ale misiunii FMI sunt îmbucurătoare pentru Republica Moldova şi reprezintă, aşa cum a spus şi premierul Pavel Filip: un certificat de încredere, în baza căruia se orientează şi alţi parteneri.

Este important că reprezentanţii FMI şi reprezentaţii Chişinăului au ajuns la un numitor comun pe toate subiectele discutate, iar aceasta înseamnă că nu există probleme în modul în care se implementează angajamentele asumate de Chişinău, ceea ce a şi făcut posibil decizia privind tranşa de 22 de milioane de dolari.

"Îmi face plăcere să vă anunţ că FMI şi Republica Moldova au ajuns la un acord cu privire la al doilea program. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI şi Consiliul directorilor executivi, iar această şedinţă este programată pentru sfârşitul lunii decembrie. Finalizarea acestei evaluări va oferi peste 22 de milioane de dolari", a menționat şeful echipei de experţi FMI, Ben Kelmanson.

În context, premierul Pavel Filip a declarat că Moldova și-a îndeplinit, în mare parte, angajamentele asumate față de FMI, iar autoritățile de la Chişinău vor continua calea reformelor.

"Suntem încurajaţi să menţinem dinamica reformelor pentru a accelera creşterea economică şi a reduce sărăcia. Există desigur şi unele întrebări, probleme asupra cărora ne vom concentra eforturile şi acţiunile cum ar fi guvernanţa băncilor, depozitarul central unic a valorilor mobiliare, recuperarea activelor în urma fraudei bancare", a declarat premierul Pavel Filip.

O misiune a FMI a efectuat o vizită de lucru în ţara noastră, în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie. În aceeaşi perioadă a anului trecut, Fondul Monetar a aprobat, cu vot unanim, programul de finanţare pentru Republica Moldova.

Prin acest acord, țara noastră urmează să primească în jur de 182 de milioane de dolari, dintre care 59 de milioane deja au fost debursate.

Lasă un comentariu