Moldova are nevoie de UE. Situaţia din ţara noastră, discutată în Parlamentul UE

Embed:

Moldova are nevoie de susținerea financiară a Uniunii Europene, ca să nu ajungă, din nou, în zona de influență a Rusiei. Este părerea mai multor eurodeputaţi, expusă în cadrul dezbaterilor pe tema situației din țara noastră, care au avut loc, astăzi, în parlamentul de la Strasbourg. Ei au menționat că Moldova înregistrează progrese în implementarea reformelor şi că economia noastră este în creștere. 

"Proiectele care vizează bunăstarea cetățenilor trebuie să continue, pentru că numai așa Uniunea Europeană poate fi relevantă și poate aduce bunăstarea în această parte de lume. Altfel ar însemna că acele 100 de milioane să vină probabil peste câțiva ani direct de la Moscova, iar Bruxelles-ul va fi elevant", a spus deputatul din partea PNL, Norica Nicolai.

Eurodeputatul Victor Boștinaru i-a criticat pe colegii care acuză guvernarea de la Chișinău că ar fi pro-rusă. El a vorbit despre lupta politică dusă de guvernul Filip cu președintele Igor Dodon, pentru ca cel din urmă să nu deturneze Moldova de pe drumul european.

În ceea ce privește schimbarea sistemului electoral, Boștinaru a declarat că peste 80 la sută dintre recomandările Comisiei de la Veneția au fost îndeplinite de Chișinău.

"Cei care manipulează subiectul reforma electorală, uită sau nu vor să ţină cont de faptul că această lege este sută la sută copy paste a legii electorale din Germania", a zis eurodeputat din partea Social-Democraţilor, Victor Boștinaru.

De cealaltă parte, Marian-Jean Marinescu a declarat că Moldova se confruntă cu foarte multe probleme, care nu fac din țara noastră un stat care să fie candidat la integrarea europeană. Totuși, el s-a declarat împotriva opririi asistenței macrofinanciare, ci pentru condiționarea acesteia.

"Condiţii, apoi îndeplinirea acestor condiţii şi apoi banii. Cred că aceasta este calea pe care ar trebui să o urmăm", a declarat eurodeputatul din partea PPE, Marian-Jean Marinescu.

Nu este, însă, de acord cu el social-democratul Andi Cristea, care a declarat că Moldova se află pe calea corectă.

"Lăsați-mă să fiu clar: Guvernarea Filip are rezultate. Criza din 2015 a fost înlocuită de progres cauzat de reforme importante. Situația economică s-a stabilizat și mai mulți indicatori arată o îmbunătățire solidă", a afirmat eurodeputatul din partea Social-Democraţilor, Andi Cristea.

Deputatul european și-a îndemnat colegii să încerce să colaboreze atât cu guvernarea de la Chișinău, cât și cu opoziția și să ia în considerare în primul rând nevoile cetățenilor moldoveni. De cealaltă parte, colegul său de partid, Knut Fleckenstein, a cerut de la autoritățile moldovenești accelerarea reformelor justiției. 

"Dacă ne uităm la rapoartele Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale putem să citim faptul că se fac reforme, e foarte bine, dar nu e suficient şi nu e destul de repede", a spus eurodeputatul din partea Social-Democraţilor, Knut Fleckenstein.

O decizie finală cu privire la problemele discutate astăzi va fi pusă la votare de Parlamentul European la o altă sesiune.

Lasă un comentariu