Moldova Business Week 2017. Statul va oferi 40.000 de lei pentru fiecare loc de muncă

Embed:

Statul este dispus să investească 40 de mii de lei pentru fiecare loc de muncă nou creat. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, la "Moldova Business Week 2017". Inițiativa legislativă ce stabilește condițiile pe care trebuie să le îndeplinească antreprenorii care vor beneficia de subvenții va fi discutată, în curând, la Guvern. 

Potrivit proiectului, vor putea beneficia de subvenții atât antreprenorii din țară, cât și cei din străinătate, care vor crea cel puțin o sută de locuri de muncă. O altă condiție este ca salariile angajaților să fie de cel puțin 75 la sută din salariul mediu pe economie.

De asemenea, ei nu trebuie să aibă datorii la stat, iar timp de trei ani numărul locurilor de muncă nu trebuie să fie redus. Banii destinați pentru finanțarea proiectului vor fi prevăzuți în bugetul pentru anul viitor.

"Este o practică care se aplică în multe țări Occidentale, în special în Balcaniul Occidentali, de aceea noi trebuie să îmbunătățim nivelul nostru de competitivitate la nivel de țară, atunci când pe harta regională concurăm cu aceștia", a afirmat ministrul Economiei şi Infrastructurii, Octavian Calmîc.

Inițiativa este susținută de asociațiile de business.

"Foarte mult sperăm că va trezi interesul eventualilor producători să-și extindă numărul de angajați, să investească în producere, să declare acele salarii", a spus director executiv Asociaţia de Business European, Maria Rufe.

Și antreprenorii s-au bucurat că statul le vine în întâmpinare.

"Noi, cei mici și mijlocii, rugăm foarte mult să fim ajutați să ne vindem produsele la noi în țară, la un preț mai bun față de cele de import", a spus antreprenorul Angela Sobol.

Pe de altă parte, reprezentanții patronatelor spun că proiectul trebuie supus dezbaterilor.

"Trebuie să vedem din ce surse se vor face aceste stimulări. Anterior, din proiectele care erau, se spune că din contul majorării taxei pe valoare adăugată", a declarat directorul executiv Patronate, Vlad Caminschi.

La deschiderea evenimentului "Moldova Business Week 2017" a participat și premierul Pavel Filip, care a îndemnat investitorii străini să vină în Moldova.

"Profit de această ocazie pentru a încuraja oaspeții noștri de peste hotare, care sunt în căutarea oportunităților de extindere, care doresc acces la forță de muncă competitivă, la piețele europene, la piețele țărilor CSI să analizeze profund și serios potențialul pe care îl are RM", a declarat prim-ministrul, Pavel Filip.

Autoritățile cred că, în urma acestui eveniment, investițiile vor crește cu 10 la sută. Și în privința exporturilor așteptările sunt mari, întrucât la eveniment participă reprezentanții a 16 rețele de distribuție din Europa și statele CSI.

"Reducerea costurilor de afaceri - RM a obținut în ultimii ani rezultate pozitive și vizibile în acest domeniu, fiind plasată pe o poziție mai bună, în prezent, în clasamentul cu privire climatul favorabil al afacerilor pe plan național și mondial. Aceste eforturi trebuie susținute, continuate și chiar consolidate", a afirmat şeful Delegaţiei UE în Moldova, Peter Michalco.

"Guvernarea este mereu în contact cu instituţiile neguvernamentale, cu Asociaţia Investitorilor Străini şi ia în calcul părerea noastră. Acest lucru ne oferă încredere şi ne face mai optimişti", a spus preşedintele Asociaţiei Investitorilor Străini, Alexander Koss.

La forum participă peste o mie de persoane, reprezentanți ai instituțiilor de stat, antreprenori din Moldova și din alte peste 20 de ţări. Oamenii de afaceri vor face cunoștință cu oferta țării noastre în domeniul investițiilor și climatul de afaceri. "Moldova Business Week" este la a patra ediție. Evenimentul se va încheia vineri.

Lasă un comentariu