MOLDOVA ÎMBĂTRÂNEŞTE! În 2017 în ţară s-au născut mai puţini copii decât în 2016

Embed:

De la an la an, tot mai puţini copii se nasc în Moldova. Cea mai gravă situaţie se atestă în sate, unde, potrivit statisticilor, de aproape trei ori mai mulţi oameni mor decât se nasc. Anul trecut, în maternităţile din ţară au venit pe lume peste 33 de mii de bebeluşi, cu patru mii cinci sute mai puțini decât în 2016.

Situaţia îi îngrijorează pe sociologi, care spun că, în aceste ritmuri, unele comune riscă să rămână pustii. Experţii susţin că printre principalii factori care reduc dramatic natalitatea sunt lipsa locurilor de muncă, infertilitatea și migrația.

Problema natalităţii reduse este simţită acut în comuna Greblești din raionul Strășeni. Pe parcursul anului trecut, aici au murit zece oameni și s-au născut doar patru copii.

"Dacă în 2017 am avut doar patru nașteri, în 2016 au fost șapte nașteri. Pentru 2018, avem abia două femei la evidență însărcinate. Școala a fost închisă tot din considerentul numărului mic de copii. Peste doi ani de zile, în satul Greblești o să fie o problemă și cu grădinița", a spus primarul comunei Grebleşti, raionul Străşeni, Aliona Chircu.

Situaţia îi îngrijorează şi pe localnicii din Grebleşti, unde, spun ei, râsete de copii se aud tot mai rar.

Potrivit medicilor, unul dintre factorii care duc la scăderea natalităţii este infertilitatea şi creşterea vârstei la care femeile nasc primul copil. Specialiştii afirmă că, în fiecare an, numărul cuplurilor care apelează la ajutorul medicilor pentru a concepe un copil crește.

"20 la sută dintre familiile în vârsta reproductivă suferă de infertilitate. La doamne sunt mai multe grupuri de probleme, poate fi sterilitate tubară când sunt astupate trompele, sunt probleme cu ovarele. La bărbați la fel, poate fi probleme post infecțioase", a precizat şefa Secţiei Genetică Medicală IMC, Elena Halabudenco.

Sociologii vorbesc şi despre alte probleme strigente din ţara noastră. Potrivit lor, lipsa locurilor de muncă bine plătite şi migrația populației joacă, de asemenea, un rol important în rata natalității. Ei sunt, totuşi, optimişti şi cred că, în următorii ani, situația se va ameliora.

"Se implică reforme în foarte multe domenii. De exemplu și programul Prima casă tot cred că poate contribui la creșterea natalității. Deschiderea a noi locuri de muncă", a zis sociologul Victor Mocanu.

Potrivit datelor Serviciului Stare Civilă, anul trecut, în ţară s-au născut peste 33.000 de copii, în timp ce 34.000 de oameni şi-au pierdut viaţa. Statisticile mai arată că sporul natural este negativ în sate, şi pozitiv în oraşe.

În municipiul Chișinău, de exemplu, în 2017 au venit pe lume 9.500 de bebeluşi, în timp ce numărul persoanelor decedate a constituit 6.200.

Lasă un comentariu