Moldova, îngrijorată. Subiectul hidrocentralelor pe Nistru, discutat în Parlament

Embed:

Autoritățile de la Chişinău vor solicita finanțatorilor europeni să nu ofere bani Ucrainei pentru construcţia celor șase hidrocentrale pe râul Nistru.

Anunţul a fost făcută de către ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, care a fost audiat astăzi în Parlament pe acest subiect. Munteanu le-a explicat deputaților că la această situație s-a ajuns din cauză că autoritățile din țara noastră au permis Ucrainei în ultimii 25 de ani să preia controlul asupra râului.

Valeriu Munteanu a ţinut să precizeze că Ucraina utilizează 80 la sută din volumul de apă al râului Nistru.

"Este pentru prima dată oprită la acest baraj. ACest lac era prevăzut ca un lac de liniștire, fără posibilitatea ca aici la granița cu Republica Moldova, la CHE 1 să fie instalate turbine. Din păcate, după independență încoace, ucrainenii au valorificat din plin lipsa noastră de atenție și de interes pentru acest subiect", a menționat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

Construcția a încă șase hidrocentrale pe Nistru pune în pericol ecosistemul râului, a mai spus Munteanu. Și asta pentru că nivelul apei ar putea să scadă și mai mult. 

"Noi susținem că se distruge Nistrul, ucrainenii spun că nu se întâmplă nimic", a spus ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

"Am propus ca Academia de Științe, în comun cu Ministerul Mediului să calculeze prejudiciul cauzat mediului și economiei naționale ca deja să ne adresăm partenerilor de dezvoltare pentru a înainta prejudiciul respectiv părții ucrainene", a adăugat preşedintele Comisiei de Mediu, Violeta Ivanov.

"Pregătim la Guvernul Republicii Moldova o adresare către toate organismele internaționale finanțatoare, bănci și alte instituții pentru a spune foarte exact ca să nu le dea bani ucrainenilor pentru realizarea acestor hidrocentrale, pentru că distrug Nistrul", a precizat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

"Să vă gândiți la o posibilitate de a veni în următoarea perioadă de timp de a veni cu o anumită propunere pentru plenul Parlamentului ca să ne implicăm și noi pe subiectul respectiv", a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Acum o lună,premierul Pavel Filip şi omologul său ucrainean, Volodimir Groisman au convenit crearea unei comisii moldo-ucrainene care va studia impactul construcției celor șase hidrocentrale pe Nistru.

Oficialii au mai declarat că vor apela la experți europeni pentru a analiza impactul acestora asupra ecosistemului râului.

 

Lasă un comentariu