Moldova înregistrează progrese la capitolul costul afacerilor

Embed:

Companiile din Moldova pierd mai puțin timp pentru inspecții, achitarea impozitelor, înregistrare sau certificare. Cel puţin aşa se menţionează într-un raport al Băncii Mondiale, făcut public astăzi. Deşi apreciază eforturile Moldovei la acest capitol, experţii  Băncii Mondiale cer  implementarea în continuare a reformelor. 

Potrivit raportului "Costul afacerilor 2016", anul trecut, moldovenii au avut nevoie de mai puțin timp pentru a-şi  înregistra afacerile. Perioada a fost una minimă în raport cu ultimii cinci ani şi a constituit în medie şapte zile. În timp ce în 2015, ea a fost de 12 zile. 

Totodată, companiile au pierdut mai puțin timp pentru inspecții sau achitarea impozitelor. Indicatorul general la acest capitol a atins valoarea minimă din ultimii 15 ani. În 2016, durata pentru
executarea acestor operaţiuni a scăzut cu 7,9 procente, comparativ cu 10 procente în anul 2015.

Tot în 2016, a scăzut de două ori numărul companiilor inspectate. Şi frecvenţa controalelor s-a redus de tot atâtea ori. Dacă până în 2015, inspectorii fiscali efectuau  controale cu o durată medie de 7,6 ore, atunci anul trecut, durata acestora s-a redus până la 5 ore pe an.

Și timpul mediu petrecut pentru pregătirea și prezentarea declarației pe venit a companiei s-a redus de la 3,3 ore în 2015 la 1,9 ore în anul 2016.Trecerea la raportarea electronică a redus de aproape două ori timpul pe care îl cheltuiesc companiile pentru pregătirea și prezentarea rapoartelor privind impozitele. 

Studiul a fost realizat cu suportul Ministerului Economiei și al Băncii Mondiale în perioada septembrie-noiembrie 2016 pe un eșantion de 630 de întreprinderi. Aproape 70% dintre ele au fost din municipiul Chișinău. Iată cum au comentat experții de la Banca Mondială, dar și Guvernul datele studiului.

Potrivit raportului, Moldova continuă să se confrunte cu o serie de probleme.

"Problema numărul unu este corupția și accesul la forța de muncă calificată. Aceste legi noi referitor la inspecții și autorizații trebuie implementate cât mai rapid posibil. Guvernul trebuie să vadă cum sunt gestionate instituțiile de control, astfel încât companiile să fie tratate echidistant și corect", a spus şeful Băncii Mondiale în Moldova, Alexander Kremer.

Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, susține că Moldova va continua reformele, astfel încât rezultatele obținute până acum să fie îmbunătățite.

"Acele acțiuni care au fost întreprinse atât pe partea de moratoriu la controale, de reducerea numărului de acte permisive, se reflectă pozitiv în toate evaluările internaționale și naționale. Au rămas multe întrebări deschise pe partea de corupție, de activitatea instanțelor judecătorești, pe transparență", a zis ministrul Economiei, Octavian Calmâc.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Octavian Armaşu, spune că va urma cea mai mare reformă a Serviciului Fiscal de Stat, dar și o reformă a administrării fiscale.

"Și în continuare să găsim modalitatea de a menține o presiune cât se poate de mică asupra businessului, dar în același timp să asigurăm veniturile la bugetul de stat", a afirmat ministrul Finanțelor, Octavian Armaşu.

În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 9 proiecte active în Moldova, în valoare de peste 350 de milioane de dolari.

Lasă un comentariu