Moldova va primi suportul bugetar din partea UE. Banii promiși vor ajunge în țară până la sfârșitul anului curent

Embed:

Moldova va primi suport bugetar din partea Uniunii Europene pentru realizarea a patru programe evaluate, până la sfârșitul acestui an.

Anunţul a fost făcut de Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, înaintea Summitului Parteneriatului Estic de la Bruxelles, unde a avut o întrevedere cu premierul Pavel Filip.

În cazul asistenţei macrofinanciare promise de Uniunea Europeană, în valoare de 100 de milioane de euro, Hahn a menţionat că aceşti bani vor putea fi oferiţi în trei tranșe, dar doar în baza îndeplinirii a 28 de condiții de către Moldova.

Printre acestea se numără: implementarea reformelor în sectorul energetic, lupta împotriva corupţiei și implementarea Acordului Aprofundat de Liber Schimb dintre ţara noastră și UE.

Acordul de finanţare dintre Moldova şi Uniunea Europeană a fost semnat, joi, în capitala Belgiei. Memorandumul trebuie ratificat de către ţara noastră. Ulterior, va avea loc o evaluare de către Comisia Europeana și Serviciul de Acțiune Externă al UE a îndeplinirii de către autoritățile Republicii Moldova, a condițiilor impuse.

Doar în cazul în care aceste evaluări vor fi pozitive, Comisia Europeană va debursa prima tranșă din asistența macrofinanciară.

Lasă un comentariu