Moldovenii, afectați de o fraudă internațională! Oamenii legii atenționează cetățenii să nu răspundă la numerele de telefon necunoscute

Embed:

Nu răspundeţi şi nu sunaţi înapoi la numerele de telefon necunoscute care vă apelează din străinătate, în special, din ţările africane. Este atenţionarea poliţiştilor, care susţin că, dacă telefonaţi înapoi, riscaţi să fiţi taxaţi. Pagubele pot ajunge până la 1.700 de lei. Oamenii legii susţin că este vorba despre o fraudă internaţională, care a ajuns să-i afecteze şi pe moldoveni. 

Printre moldovenii care au ajuns în vizorul escrocilor este şi această tânără din Capitală. Irina spune că a primit mai multe apeluri scurte din străinătate, dar nu a sunat înapoi.

"Apelul durează foarte puţin, respectiv, nu reuşesc să răspund, dar nici nu apelez înapoi deoarece în prezent nu cunosc pe nimeni, care s-ar afla în acele ţări şi ar avea nevoie de mine. Mai mult, ştiam că sunt tot felul de escroci, care au tot felul de interese băneşti", a spus locuitoarea municipiului Chişinău, Irina Caliman.

Poliţia atenţionează că, în cazul în care tânăra ar fi telefonat înapoi la aceste numere, ar fi pierdut anumite sume de bani. 

"Abonatul se confruntă cu faptul că din contul operatorului local, unde are numărul, poate să-i fie extrasă o anumită sumă de bani pentru apelurile efectuate. Costul se poate diferenţia de la doi la 60, 80 de euro", a menționat şeful Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice, INI, Iurie Cațer.

Specialiştii IT susţin că schema prin care acţionează escrocii este una foarte simplă. După ce abonatul apelează numărul din străinătate, din contul companiei locale de telefonie mobilă se extrage o anumită sumă de bani, de până la 80 de euro, pentru un apel.

Prin urmare, păgubitul este nevoit să întoarcă, ulterior, aceşti bani operatorului local. Specialiştii afirmă că, de cele mai multe ori, persoanele care stau în spatele acestor fraude sunt practic imposibil de identificat. 

"Aceştia pot închiria aceste numere de telefon de pe internet. Există servicii pe internet, unde poţi închiria numere de telefon cu suprataxă şi aceste numere de telefon cu suprataxă vin de obicei din ţări destul de îndepărtate faţă de Moldova, ceea ce înseamnă că un apel internaţional într-o ţară îndepărtată este şi de asemenea foarte scump", a afirmat specialistul IT, Cristi Dorombach.

Deocamdată, niciun abonat la serviciile de telefonie mobilă din ţara noastră nu a depus o plângere la poliţie privind astfel de înşelătorii. Totuşi, chiar şi dacă ar primi sesizări în acest sens, oamenii legii spun că nu ar putea ajuta victimele. Asta deoarece ei pot sesiza autorităţile din alte state doar în cazurile în care valoarea pagubei depăşeşte suma de 50 de mii de lei. 

"Se fac aceste anchete numai în cazul, când persoana depune o sesizare şi suma prejudiciului este considerabilă. În cazul acesta se porneşte o cauză penală şi prin intermediul organelor de drept din ţările, de unde au fost comise aceste apeluri prin comisii rogatorii se încearcă de a se stabili provenienţa acestor apeluri telefonice", a mai adăugat şeful Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice, INI, Iurie Cațer.

Reprezentanţii companiilor de telefonie mobilă din ţară spun că nu pot despăgubi clienţii în astfel de situaţii, aşa că le recomandă abonaţilor să ignore apelurile suspecte.

Lasă un comentariu