Moldovenii apelează tot mai des la ajutorul băncilor. Soldul creditelor de consum a ajuns în mai la 3,7 miliarde de lei

Embed:

Moldovenii apelează tot mai des la ajutorul băncilor, pentru a-şi procura anumite bunuri sau pentru a-şi plăti nunţile sau cumetriile.

Potrivit datelor Băncii Naționale, la sfârşitul lunii mai, soldul creditelor de consum acordate a ajuns la aproximativ 3,7 miliarde de lei, cu aproape 600 de milioane mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Experții susţin că fenomenul se datorează stabilităţii economice și a monedei naționale, care a dus la micșorarea ratei dobânzilor. 

Această femeie din Capitală este un client fidel al băncilor. Ea spune că nu reuşeşte să pună bani de-o parte din salariu, aşa că, ori de câte ori are nevoie, îşi ia credite de consum.

Această femeie din Capitală este un client fidel al băncilor. Ea spune că nu reuşeşte să pună bani de-o parte din salariu, aşa că, ori de câte ori are nevoie, îşi ia credite de consum.

"Frigider, computer, da mașină de spălat. Dacă am mers la așa ceva cred că e bine, e o soluție", a spus locuitoarea Capitalei, Nina Uzicov.

Femeia s-a împrumutat de la bancă şi pentru a-i face copilului nunta.

"Chiar acum sunt într-un credit de consum pentru că am făcut nuntă. Era vorba despre zeci de mii", a comentat locuitoarea Capitalei, Nina Uzicov.

Unii moldoveni spun, însă, că preferă să aştepte cu procurarea anumitor produse, decât să semneze un contract de creditare. 

Vânzătorii de electrocasnice afirmă că numărul persoanelor care solicită un credit de consum crește considerabil în perioada estivală, când oamenii sunt în vacanţă şi sunt mai dispuşi să cheltuiască economiile.

"De la cinci persoane minim care solicită această oportunitate de achitare. Pe zi? Pe zi, da. Televizoarele, frigiderele, cuptoarele încorporate, de regulă ce este mai voluminos în mărime", a precizat consultantul unui magazin de electrocasnice, Oleg Iachimovschi.

Experţii economici susţin că volumul creditelor de consum s-a majorat în ultimul an datorită micșorării ratei dobînzii.

"Factor cheie este faptul că se reduc dobânzile la credite, deci creditele devin mai atractive la momentul respectiv. Dobânzile anul trecut au atins maxime de 16,17 procente.La momentul actual, dobânda a ajuns la circa zece procente rata medie", a afirmat expertul economic, Sergiu Gaibu.

Datele Băncii Naţionale arată că, din ianuarie până în luna mai, rata dobânzii a scăzut cu aproximativ 2,5 la sută. Creditele de consum sunt destinate persoanelor fizice, pentru procurarea bunurilor și serviciilor.

Lasă un comentariu