Moldovenii stabiliţi peste hotare vor putea reveni în ţară pentru a realiza proiecte în domeniul social, economic sau juridic

Embed:

Moldovenii stabiliţi peste hotare vor putea reveni în ţară pentru a realiza proiecte de scurtă durată în domeniul social, economic sau juridic. Acestea vor putea fi finanţate în cadrul programului de granturi, anunţat de Biroul Relaţii cu Diaspora. Suma totală a acestora este de peste un milion de lei. 

Programul Diaspora Engagement Hub este implementat în Moldova din anul 2016. În cadrul acestuia, au fost susţinute aproape 70 de proiecte. Tamara Şchiopu este una dintre beneficiare. Femeia locuieşte în Oxford, Marea Britanie deja 15 ani. Ea este nutrioţionist şi gestionează o fermă de legume ecologice. Datorită grantului, femeia a organizat, anul trecut, un program de instruire pentru diversificare meniurilor în şase centre sociale din nordul Moldovei. Proiectul va fi continuat şi în 2018.

"Am analizat meniurile care se ofereau, am făcut o listă de produse nocive care urmau să fie scoase din meniu, am discutat despre diferite metode de a găti, diferite reţete. Am înlăturat unele produse, precum ar fi prea multă pâine albă, prea multe paste făinoase, prea mult zahăr", a spus nutriţionista Tamara Şchiopu.

Femeia spune că este sigură că va mai reveni în Moldova cu alte proiecte.

"Eu cred că este un program extraordinar de util, pentru că foarte mulţi moldoveni care se află peste hotare au acumulat un bagaj de cunoştinţe, este o oportunitate pentru toţi cei care spun că ar dori să aducă ceva util în Moldova, dar nu pot din motive financiare", a afirmat nutriţionista Tamara Şchiopu.

În acest an, dosarele pot fi depuse până în data de 15 martie.

"Îi încurajăm să revină pe aceste scurte perioade de timp, astfel încât să-i motivăm ulterior să revină mai des, pentru că cei care au fost implicaţi în program, au revenit repetat, cu alte idei, cu alte programe, inclusiv cu alte posibilităţi de granturi, din partea altor donatori", a menționat şefa Biroului Relaţii cu Diaspora, Olga Coptu.

În 2018, programul prevede finanţarea în trei domenii. Astfel, trei granturi a câte 94 de mii de lei vor fi oferite asociațiilor din diasporă, încă cinci granturi cu aceeaşi sumă sunt destinate femeilor din diasporă pentru proiecte sociale, civice, juridice și economice. Iar încă zece granturi a câte 38 de mii de lei sunt preconizate pentru proiecte de împărtășire a experienței profesionale a membrilor diasporei.

Lasă un comentariu