Monumentul martirilor basarabeni revine la Chişinău

Embed:

Sculptura celor trei martiri basarabeni, Alexei Mateevici, Simion Murafa şi Andrei Hodorogea va reapărea, la mijlocul verii, în Scuarul Catedralei din Chişinău. Lucrarea va fi o copie fidelă a monumentului ridicat în 1923 şi distrus, ulterior, de comunişti. La iniţiativa Ministerului Culturii, Guvernul a aprobat o hotărâre privind edificarea operei arhitecturale.

Alexei Mateevici, Simion Murafa şi Andrei Hodorogea au participat la mișcarea de eliberare națională a românilor din Basarabia de la începutul secolului XX. Un monument dedicat celor trei martiri a fost inaugurat, în Chişinău, în anul 1923, la iniţiativa publicistului şi politicianului român, Pan Halippa. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, busturile din bronz au fost evacuate în România, iar în 1967 sculptura din piatră a fost distrusă. După aproape jumătate de secol, membrii Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români din Moldova au decis să readucă opera la locul de odinioară.

"Am găsit foarte greu dimensiunile monumentului, dar maia ales dimensiunile plăcilor din bronz şi a vulturului. A fost identificată această fotografie, nişte rude ale lui Alexei Mateevici care s-au fotografiat în 1928 şi după cum vedeţi pe lateral se observă foarte bine componenţa estetică a monumentului", a zis fostul preşedinte al Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români din Moldova, Iurie Rusanovschi.

Monumentul a fost reconstruit parţial de regretatul sculptor Eugen Bâzgu, din bucăţile salvate. În prezent, opera se află în satul Cosăuţi, raionul Soroca, unde alţi artişti urmează să termine lucrările. Locuitorii capitalei abia aşteaptă să admire sculptura.

Reconstrucţia monumentului a costat peste 10 mii de euro, bani care au fost donaţi din străinătate. Alexei Mateevici este autorul imnului „Limba noastră”, Simeon Murafa a fost publicist şi redactor al ziarului „Cuvântul Moldovenesc”, iar Andrei Hodorogea – inginer.

Sursa Foto: monumentul.blogspot.com

Lasă un comentariu