Mugur Isărescu: Sistemul bancar din Moldova a luat o direcţie bună după proiectul de colaborare pe care l-a avut cu Banca Naţională a României şi Banca Centrală a Olandei

Embed:

Sistemul bancar din Moldova a luat o direcţie bună după proiectul de colaborare pe care l-a avut cu Banca Naţională a României şi Banca Centrală a Olandei. Declaraţia a fost făcută de guvernatorul Băncii Naţionale din România, Mugur Isărescu.

BNR a organizat o conferinţa de închidere a proiectului de parteneriat, derulat cu Banca Centrală din Olanda, în vederea consolidării capacităţii Băncii Naţionale a Moldovei. Iată câteva precizări ale guvernatorului român:

Mugur Isărescu a menţionat că acum 27 de ani, România a beneficiat de un proiect similar, implementat la fel în colaborare cu Banca Centrală a Olandei. Proiect ce a contribuit substanţial la bazele sistemului bancar românesc după 1990.

Acum Banca Naţională a României şi Banca Naţională a Olandei sprijină eforturile Republicii Moldova de armonizare cu standardele europene. Timp de 2 ani, ţara noastră a participat la un proiect de consolidare a sistemului bancar, în care s-au investit 1,2 milioane de euro, bani oferiţi de Uniunea Europeană.

În cadrul acestuia, România a contribuit cu 48 de experţi. La fel au fost create 20 de reglementări pentru băncile comerciale şi au fost derulate studii privind implementarea noilor regulamente. De asemenea guvernatorul BNR a mai anunţat despre înfiinţarea Direcţiei Relaţii Internaţionale.

Cel mai longeviv gurvernator din lume, Mugur Isărescu a făcut un apel către instituţiile bancar comerciale din România, prin care le îndeamnă să-şi mărească prezenţa în Moldova.

La rândul său guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a amintit de criza profundă a sistemului bancar moldovenesc din perioada 2014-2015, cauzată de creditarea frauduloasă şi slaba guvernanţă corporativă. 

Lasă un comentariu