Ne pregătim pentru iarnă. În pieţele din ţară au apărut în vânzare coarne

Embed:

Moldovenii au început să pregătească pentru iarnă compotul din coarne. Fructele acrişoare pot fi deja găsite în pieţele din ţară şi pe şoselele naţionale. Agricultorii spun că se bucură în acest an de o roadă bogată şi vând kilogramul de coarne, în medie, cu 20 de lei.

Iurie Stratan deţine o livadă de corni care se întinde pe patru hectare în satul Creţoaia din raionul Anenii Noi. Fermierul spune că, în ultimii doi ani, pomii nu au prea dat roadă, aşa că, după ninsorile din luna aprilie, credea că nu va mai avea fructe.

"Masa asta de omăt a fărmat foarte mulţi copaci. Au fost rupţi, coborâţi. Necătând la toate acestea roadă în acest an avem. Preconizez că minim să strângem roadă de 12 tone de corn", a spus agricultorul din satul Creţoaia, Anenii Noi, Iurie Stratan.

Potrivit agricultorului, coarnele se culeg foarte greu, deoarece se coc pe rând.

"Începem să strângem din vârful copacului pentru că partea de jos se coace mai greu. Aici sunt multe soiuri de coarne şi se coc pe rând, din luna iulie până în octombrie", a afirmat muncitoarea, Liuba Cabaniuc.

După ce sunt culese, o parte din fructe sunt exportate în Polonia şi Germania, iar restul ajung în pieţele şi magazinele din Capitală. Coarne pot fi cumpărate şi pe şoselele naţionale, doar că aceste fructe sunt sălbatice.

Oamenii cumpără coarnele ca să facă din ele compot pentru iarnă.

În Moldova sunt aproximativ 20 de hectare de livezi de corni. Aceste fructe conţin multe vitamine, printre care B1, B2, A şi C, iar, potrivit nutriţioniştilor, coarnele ajută la normalizarea tensiunii arteriale, la calmarea durerile de cap şi la prevenirea sclerozei multiple.

Lasă un comentariu