Ninge în toiul primăverii. Un ciclon face revagii în mai multe ţări

Embed:

Ninsoarea şi frigul au pus stăpânire pe țările vecine și o parte din Europa Centrală. Șapte oameni au murit în Ucraina din cauza schimbării bruște a vremii, iar în câteva regiuni şcolile au fost închise. Meteorologii spun că fenomenul este anormal pentru această perioadă şi, cel mai probabil, temperaturile vor atinge un nou record. 

De dimineaţă în Ucraina ninge ca în mijlocul iernii. Mercurul  termometrelor a coborât până la minus trei grade, iar stratul de zăpadă măsoară, pe alocuri opt centimetri. Presa ucraineană susține că cel puțin 152 de localități au rămas fară curent electric.Autorităţile au reconectat spitalele la căldură şi i-au sfătuit pe şoferi să fie mai precauţi. 

"Astfel de cicloane se formează iarna sau în martie, cel târziu. În anul 2009, în aprilie, s-au înregistrat minime de minus două grade. Dar, după prognozele noastre, acest record va fi bătut", a afirmat meteorologul, Igor Kibalicici.

Şi românii au parte de vreme rea. În judeţul Gorj a fost emis cod galben şi portocaliu de ninsoare şi vânt. Autorităţile au mobilizat două mii de pompieri, în caz de situaţii excepţionale.

Ninge și în câteva regiuni din Rusia, iar în Sahalin, peste 15 mii de oameni au rămas fără curent electric. Zeci de curse aeriene au fost anulate, iar mai multe școli au fost închise.

Un strat gros de zăpadă s-a aşternut și în Bosnia și Herțegovina.

Din cauza drumului alunecos, la Sarajevo au avut loc zeci de accidente rutiere. Fenomenul a fost însă pe placul unor turiști.

Ninsorile au mai pus stapânire pe Croaţia si Serbia.

Meteorologii moldoveni susţin că ciclonul va ajunge şi în Moldova. În următoarele zile vor fi ploi cu lapoviţă şi minime de până la minus cinci grade celsius.  

Lasă un comentariu