Ninsoarea abundentă a paralizat Capitala. 13 persoane au fost accidentate în stradă. Traficul a fost restabilit cu greu

Embed:

Ninsoarea abundentă a paralizat, astăzi, Capitala. Mii de arbori au cedat sub greutatea zăpezii, iar cel puţin 13 oameni au ajuns la spital, după ce au căzut în stradă sau au fost accidentaţi de crengi doborâte.

De asemenea, 25 de copaci s-au prăbuşit peste case, iar alte câteva sute au rupt 450 cabluri de electricitate. Muncitorii de la "Spaţii Verzi" şi drumarii au lucrat de aseară, fără pauză.

Chiar şi aşa, în oraş s-a circulat cu dificultate, iar transportul public nu a circulat până în a doua jumătate a zilei, când a încetat să ningă.

În aceste condiţii, dimineaţa, unii locuitori ai Capitalei au fost nevoiţi să se pornească pe jos la muncă. 

Aşa cum transportul public nu circula, taximetriştii au profitat de ocazie şi au ridicat preţurile. Potrivit internauţilor, o călătorie dintr-un sector al oraşului în altul ajungea să coste şi până la 300 de lei.

Unii şoferii care s-au încumetat să iasă cu maşinile personale au rămas împotmoliţi în mijlocul drumului.

Locuitorii Capitalei spun că au trăit un adevărat şoc când au ieşit dimineaţa din case. Curţile blocurilor arătau ca după război.

Muncitorii vor avea nevoie de zile întregi, sau chiar săptămâni pentru a aduna toată mizeria, toţi copacii şi toate crengile doborâte la pământ.  Între timp, autorităţile îndeamnă locatarii să nu rămână indiferenţi şi să le vină cu o mână de ajutor

Unii locatari nu au aşteptat intervenţia autorităţilor şi au pus mâinile pe lopeţi, pentru a face ordine în curţi.

Şi astăzi, zeci de şoferi şi-au găsit maşinile strivite de copaci.

Sub greutatea zăpezii a cedat şi acoperişul celui mai mare patinoar din ţară, care este acum de nerecunoscut. Construcţia care aduna săptămânal zeci de copii a fost făcută una cu pământul. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit în urma prăbuşirii. Deocamdată, nu se ştie, însă, dacă patinoarul va mai putea fi reabilitat.

Între timp, la Spitalul de Urgenţă au ajuns mai mulţi locuitori ai Capitalei, care au căzut în stradă sau au fost accidentaţi de crengile care cădeau ca-n timpul uraganului.

Nu au avut, astăzi, odihnă nici poliţiştii şi salvatorii din oraş, care au participat la deblocarea drumurile şi tractarea maşinilor întroienite. Pompierii au intervenit şi într-un caz de incendiu. O gheretă a luat foc, după ce mai multe cabluri de electricitate au fost doborâte.

În această seară, autorităţile municipale au anunţat, printr-un comunicat de presă, că toate străzile din Capială au fost deblocate şi se circulă inclusiv pe toate căile de acces spre suburbii.

După ce ninsoarea de astăzi a încetat, au început să circule troleibuzele de pe liniile  numărul 22, 24 şi 5, dar pe itinerare modificate sau scurtate.

De asemenea, pe strazi au ieşit autobuzele de pe liniile 5, 23, 26, 19 şi 122.

Pe parcursul zilei, echipele de intervenţie din cadrul serviciilor municipale au înlăturat şi au tăiat peste 450 de copaci, doborâţi pe arterele principale ale oraşului.

Totodată, mai multe localităţi din municipiul Chişinău sunt parţial, sau total, deconectate de la reţeaua de energie electrică. Reprezentanţii Primăriei Capitalei au anunţat că, până la ora 19:00, toate grădiniţele şi peste 270 de blocuri de locuit au fost reconectate la reţeaua centralizată de încălzire.

De asemenea, autorităţile municipale fac un apel către locuitori să se implice, în măsura posibilităţilor, la lichidarea consecinţelor intemperiei şi să elibereze căile de acces şi de circulaţie de crengile căzute la pământ.  

Lasă un comentariu