Nistor Grozavu nu mai deține funcția de primar interimar al Chișinăului. Cum este argumentată situația

Embed:

Capitala are un nou primar interimar, după ce Nistor Grozavu a renunţat la această funcţie. Atribuţiile edilului au fost preluate de fostul preşedinte al companiei Gas Natural Fenosa, Silvia Radu.

Anunţul a fost făcut, în această dimineaţă, de Grozavu, care spune că a luat această decizie pentru a evita blocajul instituţional. El va rămâne, în continuare, în fotoliul de viceprimar al municipiului Chişinău.

Iniţial, Silvia Radu a fost numită în funcţia de viceprimar al Capitalei, împreună cu Ruslan Codreanu, care va ocupa cel de-al doilea fotoliu de adjunct al primarului general.

"Doamna Silvia Radu, după mine, este o propunere foarte bună pentru a aduce modernitate şi eficienţă în managementul primăriei. Pe domnul Ruslan Codreanu îl cunoaşteţi cu toţii, este consilier municipal, un om cu o bogată experienţă deja în administraţia publică, un om foarte creativ şi inspirat", a menționat viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.

În scurt timp, Nistor Grozavu a anunţat, însă, că refuză să mai exercite interimatul funcţiei de primar al municipiului Chişinău şi i-a predat atribuţiile sale Silviei Radu.

"Începând de astăzi avem un nou primar în persoana doamnei Silvia Radu și doi viceprimari, în persoana domnului Codreanu și a mea. Îi vom acorda desigur tot suportul doamnei Radu", a spus viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.

"Am venit în acestă funcție, fiindcă am fost rugată de domnul Grozavu să vin. Nu mi-am propus să devin primar, cel puțin astăzi, și să particip pe viitor la alegeri, dar când va fi momentul vom discuta despre acest lucru", a afirmat primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu.

Îndată după ce a fost numită în funcţie, Silvia Radu s-a mutat în noul său birou, care i-a aparţinut anterior lui Dorin Chirtoacă. Lucrurile primarului suspendat al Capitalei au fost strânse imediat în cutii şi depozitate într-o altă încăpere a Primăriei.

"Nu sunt eu cea care a ales acest cabinet, este un cabinet care a fost dintotdeauna a primarului general. Nu am reuşit să îmi aduc lucrurile, fiind că am intrat în birou abia după masă când au terminat procedura de inventariere din cadrul acestui cabinet", a mai adăugat primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu.

Între timp, noul viceprimar Ruslan Codreanu a declarat că, în această funcţie, va încerca să îmbunătăţească relaţiile dintre Consiliul Municipal Chişinău şi Primărie.

"Rămân deschis în continuare spre cooperare cu Consiliul Municipal, fără de care activitatea executivă este blocată", a spus viceprimarul Capitalei, Ruslan Codreanu.

Nistor Grozavu a semnat această dispoziţie după ce subiectul privind numirea în funcţie a noilor viceprimari a fost exclus de două ori de pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău. 

"Mai mulţi consilieri care au votat pentru această excludere mi-au spus că ei nu au nimic de obiectat la cele două candidaturi, dar asta este decizia partidelor pe care le reprezintă şi nu au ce face", a declarat viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.

Legea privind statutul municipiului Chisinău stabileşte că primarul general poate să numească viceprimarul prin dispoziţie, adică fără votul consilierilor municipali, în două situaţii. Fie că la două şedinţe consecutive ale Consiliului Municipal, candidatura propusă nu a întrunit numărul suficient de voturi, fie că proiectul de decizie a fost exclus de pe ordinea de zi, aşa cum s-a şi întâmplat în cazul numirii Silviei Radu şi a lui Ruslan Codreanu.

Aceste reglementări, care sporesc prerogativele primarului general al Capitalei,
au fost adoptate de Parlament în luna iunie a anului trecut, la propunerea Partidul Liberal.

Silvia Radu a ajuns în vizorul opiniei publice după ce a candidat la alegerile prezidențiale din octombrie 2016.

În urma scrutinului, ea a acumulat peste 5.600 de voturi din partea cetăţenilor. Nistor Grozavu a fost numit primar interimar al Capitalei, după ce Dorin Chirtoacă a fost arestat în dosarul parcărilor cu plată şi suspendat, ulterior, din funcţie.

Chirtoacă este acuzat de acte de corupţie, trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. 

Lasă un comentariu