Noi oportunităţi. Moldova poate majora exportul de tehnică pe piaţa din UE

Embed:

Ministerul Economiei planifică să atragă investiţii în zonele economice libere de aproape 100 de milioane de dolari. Experţii europeni recomandă Guvernului să se concentreze pe industria constructoare de maşini din ţară. Investiţiile în acest domeniu vor permite Moldovei să-şi  majoreze exporturile de subansamble pe piața europeană. Potrivit unui studiu efectuat de experții europeni, un alt avantaj ar putea fi crearea locurilor noi de muncă în localităţile cu parcuri industriale.

În opinia experţilor europeni, în baza Acordului de Asociere şi liber schimb cu UE,  Moldova va putea atrage investiţii masive, dacă va continua implementarea reformelor, va îmbunătăți mediul de afaceri şi va dezvolta infrastructura. Totodată, autorităţile estimează că investiţiile în industria moldovenească vor creşte substanţial, în 2017.

"Noi planificăm să atragem suplimentar în zonele economice libere, conform strategiei pe care o avem, circa 100 de milioane de dolari investiţii noi Respectiv, vor fi create aproximativ trei mii şi jumătate de noi locuri de muncă suplimentare Exporturile vor creşte cu aproximativ 4 miliarde de lei suplimentar", a spus viceministru al Economiei, Vitalie Iurcu.

Anul trecut, investițiile rezidenților în cele 7 zone economice libere din țară au depăşit 55 de milioane de dolari. Cele mai mari au fost făcute în ZEL Bălți, unde suma totală a investiţiilor a fost de 20 de milioane de dolari. Astfel, a fost posibilă crearea a 2800 de locuri de muncă.

"În 2017, în primul rând urmează a fi finalizate proiectele initiate în anul precedent. Vorbim despre fabrica companiei germane-nipone din Orhei, Unde suma totatlă a investiţiilor se va ridica la 35 de milioane de euro. Şi al doilea proiect important ambiţios este aici în Bălţi. Avem teren public de stat unde urmează să investească compania din Austria prin construcţia unei noi fabrici şi crearea suplimentară încă 400 de locuri noi de muncă", a afirmat administratorul ZEL Bălţi, Vasile Şoldan.

Lasă un comentariu