Noi oportunităţi. Moldova va negocia un Acord de Liber Schimb cu China

Moldova ar putea implementa un Acord de Liber Schimb cu China. Beneficiile documentului au fost discutate ieri la Ministerul Economiei.

"Încercăm să extindem multitudinea de acorduri de comerț liber, să mergem pe alte dimensiuni, pe alte piețe. Interesul deosebit ar fi să utilizăm aceste oportunități în atragere de investiții și eu cred că aceste acorduri trebuie să fie văzute într-un spectru mai larg, prin prisma oportunităților investiționale", a spus ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

Experții străini au menționat în cadrul întâlnirii cu ministrul Economiei că în ultimii ani a crescut exportul produselor moldovenești pe piața chineză.

"Printre cele mai importante produse importate din Moldova sunt vinul și miezul de nucă. În anul 2000, China nu importa aproape deloc vin din Moldova, însă, acum, șapte la sută din importurile globale de vin sunt făcute de China", a afirmat consultantul GIZ, Andreas Lendle.

Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a menționat că negocierile privind Acordul de Liber Schimb cu China vor începe în anul 2018.

Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut, țara noastră a exportat în China mărfuri în valoare de peste 14 milioane de dolari, cu 6 milioane mai mult decât în 2015.

Lasă un comentariu