Noii membri ai Guvernului! Doi vicepremieri şi cinci miniştri au depus jurământul

Embed:

Şapte noi membri ai Guvernului au depus astăzi jurământul în prezenţa preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a premierului Pavel Filip. Asta după ce decretele de învestire au fost semnate de către Andrian Candu, care a exercitat temporar interimatul funcției de președinte al țării

După onorarea imnului de stat, Andrian Candu a semnat decretele de învestire, în calitatea sa de preşedinte de interimar, după care, rând pe rând, noii membri ai Guvernului au depus jurământul.

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici şi vicprepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, au avut, probabil, senzaţia de deja vu, aşa cum au mai depus, cel puţin o dată, acest jurământ. Cel mai experimentat în acest sens rămâne a fi Iurie Leancă, el are 3 astfel de experienţe: de două ori a jurat credinţă în calitate de ministru de Externe şi o dată în calitate de premier. Totuşi cel care s-a făcut remarcat la ceremonie a fost ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, care a învăţat jurământul pe dinafară.

Emoţiile l-au copleşit pe Liviu Volconovici, noul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Regionale. Demnitarul a uitat să semnze jurământul dat şi s-a grăbit să sărute drapelul.

Printre noii membri ai Guvernului se numără şi două femei: vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic şi ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari.

Această remaniere ar urma să trasforme Cabinetul de miniştri, condus de Pavel Filip, într-un Guvern preponderent tehnocrat.

"Sunt sigur că în aceeaşi manieră ne vom ţine departe de polemicile şi disputele politice cum am făcut până acum. Această nouă formulă guvernamentală cu care începem acest an este una mai mult care s-ar încadra perfect în dimensiunea tehnocrată. La finalul acestui an să putem sta în faţa cetăţenilor Republicii Moldova şi să le spunem că am făcut maximul pentru a face viaţa lor puţin mai bună", a declarat premierul Pavel Filip.

"Într-o nouă componenţă lucrurile începute bine vor fi duse până la capăt. Anul 2018 este un an dificil şi plin de provocării. Trei repere sunt importante şi anume ca instituţiile să fie funcţionale şi să fie guvernate de lege. Demnitarii să aibă simţul datoriei şi respectul pentru oameni şi funcţionarii să fie profesionalişti", a zis preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Cei şapte noi membri ai Guvernului au fost numiţi în funcţie de Andrian Candu, după ce Curtea Constituţională a constatat că Igor Dodon se află în imposibilitate de a exercita funcţia de şef al statului.

În spatele acestei formulări ale magistraţilor se află refuzul repetat al lui Igor Dodon de a numi noii membri ai Guvernului, chiar dacă este obligat de Constituţie. În aceste condiţii, Igor Dodon a condamnat modalitatea prin care au fost învestiţi cei şapte demnitari şi decizia Curţii Constituţionale.

Igor Dodon a scris pe pagina sa de facebook că noii miniştri şi vicepremieri sunt lipsiţi de legitimitate şi vor intra în funcţie pentru modul în care au fost numiţi.

S-au arătat nemulţumiţi şi socialiştii, care au ameninţat că la primele şedinţe ale Parlamentului vor înainta iniţiativa de a demite Guvernul prin moţiune de cenzură.

Pe de altă parte, Curtea Constituţională a cerut anterior Parlamentului să găsească soluţii pentru a-l responsabiliza pe preşedintele ţării pentru nerespectarea Legii Supreme şi a deciziilor Curţii Constituţionale.

Lasă un comentariu