Normele ortografice ale limbii române. Elevii învață să scrie corect

Embed:

Denumirile oraşelor, localităţilor şi străzilor nu vor fi modificate, după semnarea ordinului Ministrului Educaţiei privind aplicarea noilor norme ortografice. Potrivit întreprinderii "Cadastru", modificările necesită prea mulţi bani.

Şi responsabilii de la Starea Civilă spun că actele de identitate nu vor fi modificate, deoarece procedura este prea complicată. Pe de altă parte, profesorii promit să fie indulgenţi în acest an cu elevii care vor continua să scrie cu "î" din "i" şi cuvântul "sînt" în loc de "sunt".

"Nu cred că va fi complicat, trei reguli trebuie să ţină minte, la început de cuvânt, la sfârşit de cuvânt şi în corpul cuvântului avem aceste excepţii", a spus învăţătoarea, Maria Buruiană.

Copii susţin că este foarte important ca toţi elevii să înveţe aceeaşi regulă.

"Eu cred că perioada de adaptare trebuie să fie scurtă nu vor fi pedepsiţi, se va insista până când va găsi profesorul de cuviinţă", a menționat profesoara de limba şi litereratura română, Natalia Revenco.

Documentul semnat de ministrul Educaţiei prevede că toate manualele, materialele didactice și alte resurse educaționale vor fi tipărite cu normele ortografice de rigoare. Reprezentanţii editurilor spun, însă, că regula nu se va răsfrânge şi asupra textelor de autor.

"Noi avem cărţi care sunt şi cu "î" din "i", adică în moment când scriitorul are un principiu. De exemplu în perioada lui Ceauşescu, Mihai Ursachi, scriitor român scria după ortografia interbelică", a afirmat directorul de editură, Gheorghe Erizanu.

Ordinul privind noile norme ortografice ale limbii române a fost semnat de Corina Fusu în baza deciziei Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Sursa Foto: cum-se-scrie.ro

Lasă un comentariu