Nu se anunţă scumpiri! În 2018, rata inflaţiei ar putea scădea până la 4%

Embed:

Preţurile se opresc din crescut, aşa că, anul viitor, NU ne aşteaptă scumpiri simţitoare. Prognozele optimiste vin din partea guvernatorului Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea, care a anunţat că, în 2018, rata inflaţiei ar putea scădea de la 6,5 până la 4 la sută.

Potrivit prognozelor BNM, anul viitor, preţul petrolului va înregistra o majorare de cel mult 7 la sută, astfel o creştere moderată s-ar putea atesta şi la alte produse.

"Aproape o stabilitate a preţurilor internaţionale la produsele alimentare, deoarece variaţiile de 9 la sută sunt relativ mici pentru aşa produse sensibile ca grâul, soia sau porumbul", a spus guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea.

Sergiu Cioclea a menţionat că, datorită politicii promovate de Banca Naţională, în ultimul an, s-au redus ratele pentru credite, fapt care a dus la majorarea numărului de împrumuturi acordate. Doar în trimestrul trei al acestui an, ponderea lor a crescut cu aproape 24 la sută.

"Ratele la creditele noi acordate au coborât puternic în ultimile 12 luni şi suntem sub 10 la sută deja la creditele noi", a mai adăugat guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea.

Datele Băncii Centrale mai arată că soldul depozitelor persoanelor fizice şi juridice s-a majorat cu 3,5 la sută şi a ajuns până la aproape 60 de miliarde de lei. Cele mai multe depuneri sunt în lei, ceea ce arată că moldovenii au încredere în moneda naţională.

Lasă un comentariu