Nu va fi REFERENDUM! CEC a respins înregistrarea grupului de iniţiativă

Embed:

Comisia Electorală Centrală a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului de anulare a sistemului electoral mixt. Decizia a fost adoptată, astăzi, cu șase voturi. Potrivit preşedintelui CEC, Alina Rusu, au fost comise mai multe abateri de la procedură și erori în setul de documente prezentat de grupul de inițiativă, care nu ar fi respectat recomandările Comisiei de la Veneţia.

Preşedintele CEC susţine că, printre abaterile înregistrate, este şi faptul că în setul de documente prezentat sunt înscrise 737 de persoane, una dintre care figurează de două ori. De asemenea, lista membrilor grupului de inițiativă conţinea 744 de oameni, însă actele de identitate au fost depuse de doar 726 de persoane.

"Au fost mai multe vicii în ceea ce vizează participanţii la adunarea constituantă şi au fost indicate eronat numărul de voturi adoptate. Textul proiectului de lege adoptat de către adunarea constituantă nu corespunde cu textul proiectului de lege depus de către reprezentanţi la CEC", a afirmat preşedintele CEC, Alina Rusu.

Alina Rusu a mai precizat că, potrivit Codului de bune practici în materie de referendum, adoptat de Consiliul pentru Alegeri Democratice și Comisia de la Veneția, sistemul electoral nu trebuie să fie modificat decât cel puțin cu un an înainte de un scrutin. Asta în timp ce, la sfârşitul acestui an, în ţară vor avea loc alegerile parlamentare. Membrii CEC au mai constatat că grupul de iniţiativă nu a propus o alternativă pentru sistemul electoral mixt, în cazul în care acesta ar fi anulat.

"Noi nu venim cu un sistem nou, noi venim cu o iniţiativă de repunere în vigoare a sistemului electoral vechi, proporţional, în baza căruia toţi parlamentarii din Republica Moldova au fost aleşi în actualul parlament", a spus preşedintele biroului executiv al grupului de iniţiativă, Ștefan Gligor.

Inițiativa de a desfășura referendumul de anulare a sistemului electoral mixt aparţine Partidului "Demnitate şi Adevăr", formaţiunii "Partidul Nostru" şi PCRM, dar şi unui grup de ONG-uri care susţin ideile politice ale partidelor de opoziţie. Membrii unora dintre aceste formaţiuni politice au fost prezenţi la şedinţa de astăzi a CEC, unde s-a iscat o ceartă.

Organizarea unui referendum privind anularea sistemului de vot mixt ar costa bugetul public 60 de milioane de lei. Potrivit unui sondaj realizat anterior de IMAS, 45 la sută dintre moldoveni au o părere proastă despre organizarea plebiscitului.

Lasă un comentariu