O economie mai sănătoasă. Tichetele de masă vor stimula impozitarea

Embed:

Iniţiativa preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, privind tichetele de masă este benefică pentru angajaţi, angajatori, dar şi pentru stat. Întrucât va stimula indirect impozitarea, dar şi oportunităţile de business în domeniul alimentaţiei publice. Concluzia aparţine invitaţilor emisiunii REPLICA, difuzată aseară la Prime TV. Atât reprezentanţii sindicatelor cât şi a mediului de afaceri şi-au exprimat convingerea că implementarea acestui sistem va reduce cazurile de îmbolnăvire în rândul angajaţilor şi va spori productivitatea muncii.

"Este o iniţiativă din care au de câştigat toate părţile implicate, pentru că aduce mai multe beneficii decât favoruri. În primul rând, pentru angajaţi este un supliment la salariu, în condiţiile în care nu vor exista încercări din partea angajatorilor de a diminua cu această mărime salariile lor. Statul, evident, va beneficia din faptul că, pe de o parte, este stimulat consumul respectiv, vor creşte impozitele indirecte. Şi respectiv, luptăm prin acest instrument şi cu elementul de salarii în plic", a declarat directorul AOAM, Andrei Crigan.

"Sindicatele susţin această iniţiativă şi chiar o considerăm puţin întârziată, deoarece în decursul a şapte ani, noi am lansat diferite initiative cu privire la introducerea tichetelor de masă. Evident, o masa caldă influenţează benefic şi asupra sănătăţii salariatului, ceea ce este un avantaj pentru salariaţi şi angajator. Ar fi mai puţine foi de boală, ar fi o rentabilitate şi o productivitate a muncii mai mare", a afirmat secretarul general al Federaţiei Sindicatelor "SindLex", Angela Oteanu.

"Vreau să vă zic că este destul de importantă, deoarece, de multe ori vedem că angajatii îşi iau un pachet de acasă. Sau acestea pot să fie doar nişte plăcinte, nişte tartine, pe când o masa caldă este foarte binevenită. O masa pe zi caldă ar fi o soluţie foarte bună", a comentat nutriţionista, şef CSP Chişinău, Luminiţa Suveică.

"Este nevoie de o anumită sumă, stabilită de Guvern pentru a limita riscurile fiscale. Angajatorii obţinând posibilitatea de a deduce cheltuielile pentru mâncare, evident vor încerca să transforme remunerarea în două component, remunerarea sub forma salariului şi a doua sub formă de tichete de masa. Este binevenit ca suma deductibilă să fie stabilită de Guvern", a specificat economistul, Expert Grup, Alexandru Fală.

"Aceste tichete înseamnă o economie pentru bugetul familiei. Mai ales pentru familiile unde lucrează doi oameni. Deoarece într-o zi de lucru, de opt ore, trebuie de două ori pe să-ţi iai mâncare la pachet şi să plăteşti pentru tot ce îţi iai acolo pregătit", a precizat jurnalistul, Oleg Cosîh.

Sursa Foto: publika.md

Lasă un comentariu