O femeie din satul Drăgăneşti a fost muşcată de un jder bolnav de rabie

Embed:

O femeie din satul Drăgăneşti, raionul Sângerei, a fost muşcată de un jder, bolnav de rabie. Incidentul s-a produs  acum zece zile, în timp ce femeia a mers în coteţ să ia ouăle. Aceasta s-a adresat imediat medicilor şi beneficiază acum de tratament profilactic. Testele de laborator au confirmat faptul că animalul, ucis de femeie, era bolnav.

Ana Ţutenco spune că în coteţ era întuneric şi nu a observat animalul.

"Iată aici, în acest loc. Acum deja nici nu mai bag mâna, mă uit doar aşa de departe. Dar atunci am băgat mâna aşa şi am văzut că este ceva şi încă l-am împins puţin ca să iau ouăle, iar el m-a înhăţat de mână", a spus victima Ana Ţutenco.

Femeia spune că deşi i-a fost frică, a reuşit totuşi să prindă animalul şi să-l omoare.

"El nu era aşa lucios, se vedea, asta şi m-o pus în gardă. Animalul sănătos se vede imediat care este, dar el avea blana nu aşa lucioasă, se vedea că era bolnav", a zis victima Ana Ţutenco.

Oamenii din sat cred că de vină ar fi vulpile, care nu sunt vânate la timp şi dau des năvală în localitate, iar de la ele se îmbolnăvesc şi alte animale.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Siguranţa Alimentelor spun că acesta este primul caz de rabie înregistrat în Sângerei în ultimii doi ani.

"Ei au intervenit prompt, la faţa locului în sat au fost vaccinate 72 de animale din ograda domnei Ana, dar şi în mahalua din jur au fost vaccinate animalele receptive la boala rabiei", a afirmat  

Un alt caz de rabie a fost înregistrat zilele trecute şi în satul Trinca din raionul Edineţ. Acolo un câine a decedat în circumstanţe suspecte, iar probele de laborator au arătat că animalul era bolnav. Stăpânii sunt supuşi tratamentului profilactic.

Rabia este o boală care afectează creierul şi măduva spinării. Ea se poate transmite de la animale la om prin muşcătură. Dacă nu este depistată la timp, această maladie poate provoca decesul.

Lasă un comentariu