O nouă investigaţie. Cazul Brăguţa este rezultatul lacunelor din sistemul juridic și cel medical din țara noastră

Embed:

Cazul lui Andrei Brăguţa, tânărul care a murit după ce a fost bătut într-un penitenciar din Capitală, este rezultatul lacunelor din sistemul judiciar şi cel medical din ţara noastră. Este concluzia unei investigaţii realizate de specialiştii din cadrul Avocatului Poporului.

Potrivit lor, poliţiştii, angajaţii penitenciarelor şi medicii au acţionat haotic, deoarece nu există un regulament de procedură în cazul persoanelor cu tulburări mintale care ajung în custodia statului.

Rezultatele investigaţiei făcute de Avocatul Poporului arată că poliţiştii şi gardienii din penitenciarul în care se afla Brăguţa au solicitat de mai multe ori ajutorul medicilor. Aceştia l-au dus pe tânăr şi la Spitalul Clinic de Psihiatrie, unde, însă, medicii ar fi refuzat să-i facă o expertiză psihiatrică, pentru că instituţia ar avea voie doar să acorde tratament.

Specialiştii din cadrul Avocatului Poporului consideră că, dacă în ţara noastră ar exista o bază de date a persoanelor aflate în evidenţele medicilor psihiatri, situaţii precum "cazul Andrei Brăguţa" ar putea fi evitate. 

"Aceşti colaboratori de poliţie l-au dus, au solicitat intervenţia serviciului 903 în izolator, de patru ori au venit medicii, au examinat şi au plecat. Şi aici s-a terminat toată epopeea", a spus şeful Secţiei Prevenirea Torturii, Avocatul Poporului, Alexandru Zubco.

Reprezentanţii Avocatului Poporului susţin că, în timp ce se afla în custodia statului, Brăguţa ar fi refuzat atât ajutorul medicilor, cât şi să mânânce, să meargă la baie şi la plimbare.

Juriştii consideră că s-a ajuns la această situaţie, întrucât angajaţii penitenciarului şi poliţiştii nu cunosc cum trebuie să se comporte cu persoanele cu deficienţe mintale.

"Toate aceste fapte nu au fost documentate. Unul dintre indicatorii, care au putut să ducă la starea lui gravă este faptul că el nu s-a alimentat în aceste zece zile de detenţie", a mai adăugat şeful Secţiei Prevenirea Torturii, Avocatul Poporului, Alexandru Zubco.

Luna trecută, Ministerul Justiției a creat un grup de lucru care urmează să elaboreze mecanismele legale și să ajusteze cadrul normativ aplicabil în faza de urmărire penală a persoanelor cu boli psihice.

Andrei Brăguţa a fost reţinut pe 15 august, pentru că a condus un automobil cu viteză excesivă, pe contrasens. În timpul reţinerii, el i-a înjurat şi lovit pe inspectorii de patrulare şi a fost, ulterior, arestat pentru 30 de zile, deşi se afla în evidențele medicilor psihiatri, pentru că suferea de schizofrenie cronică.

Potrivit procurorilor, Brăguţa a fost bătut de patru colegi de celulă, iar gardienii nu au intervenit. Totuşi, rezultatele expertizei medico-legale au arătat că tânărul a murit în penitenciarul de tip spital-Pruncul din cauza pneumoniei.

Lasă un comentariu